İçeriğe geç

Bir Kadın Aynı Anda Kaç Erkekle Evlenebilir?

    Allah Teala kadını ve erkeği birbirinden farklı olacak şekilde yoktan var etmiştir. Hayatın için de de değişik değişik vazifeler yüklemiştir. Bu vazifeler bazen kadın için ayrı olup erkek için de ayrı olmaktadır. Bu vazifeler ile kadın ile erkek arasındaki en büyük fark dünyaya çocuk getirebilme özelliğidir.

    İnsanlar için aile oluşturmak zorunlu bir ihtiyaçtır. Kişilerin soylarının ayrıştırılması için yani bir bebeğin babası ve annesinin kim olduğunu öğrenebilmek için zamanımızda DNA adı verilen aile bağları kullanılmakta olup bu aile bağları geçmişten bu yana soyların tespit edilmesinde kullanılan tek yöntemdir.

    Bir kadın aynı anda kaç erkekle evlenebilir? Dinimize göre bir kadın aynı anda sadece bir erkekle evlenebilir. İslam’da kadın için birkaç adam ile evlilik yapmakta izin olsaydı o zaman soy tespiti yapılamaz olurdu. Böylelikle bebeklerin nereden hangi soya bağlı olduğu bilinmezdi.

    Bunun sonucunda da aile kavramı yok olurdu. Toplumda artık aile bağları diye bir şey söz konusu bile olmazdı. Bunların sonucunda da sürekli bozgunluklar, düzensizler ve benzeri yolsuzluklar meydana gelir ve dünya yaşanmaz bir yere dönüşürdü.

    Ayriyeten bir bayanın ev içerisinde ve bununla beraber aile içi yaşamındaki vazifeleri ve görevleri bir kaç adamla evlenmek üzere Allah tarafından müsaade edilmemiştir. Allah Teala bir kadınının en fazla bir erkek ile aynı anda aile olmasını kural koymuş ve toplumunun fıtratını da buna uygun şekilde yaratmış ve tertip etmiştir.

    Bu dediklerimizden de anlaşılacağı üzere kadın aynı anda iki erkek için aile kurmaya fıtrat gereği musait değildir. Allah’ın yaratılış biçimi buna müsaade etmez. Bundan dolayı bir bir bayan İslami hükümler bu konu hakkındaki şu soruyu şöyle cevaplar:

    Bir kadının iki kocası olur mu? Bir kadının sadece bir kocası olabilir. Kadının iki kocası olması dinimize göre yasaklanmış olup kadının iki veya daha fazla kocasının olması haramdır şeklinde hükmedilmiştir. (Kaynak: Karaman, haramlar ve helaller, s. 95; Seyyid Sabık, Fıkhü’s Sünne, 2/114.)

    Eğer erkek, nikâhı altındaki kadının haklarını korumuyor, aksine diliyle, eliyle ve fiilleriyle ona zulüm ediyorsa, kadın ölene kadar bu zalim adamın kahrını çekmek zorunda değildir. Önce ıslahına ve tedavisine çalışır. Adam ıslah olmaz, kadının da dayanacak sabrı ve gücü kalmazsa hakeme veya hâkime başvurup boşanmayı isteyebilir.