Kategoriler
Kişisel Gelişim

Boza Nedir Neyden Nasıl Yapılır? Bozanın Faydaları Nelerdir?

Boza darı, mısır veya bulgurla hazırlanabilen kültürümüzün bir parçası haline gelmiş geleneksel bir Türk içeceğidir. Bozanın kültürümüz de ki yeri çok geçmiş yıllara dayanmaktadır.

Osmanlı döneminde sıkça tüketildiği bilinen bozanın ‘Bozhane’ adı verilen imalathanelerde üretildiği bilinmektedir. Tüccarlar aracılığı ile ilerleyen yıllarda Ortadoğu, Orta Asya, Afrika ve Balkan ülkelerine kadar ulaşmayı başarmıştır.

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde 17 yy. ortalarında İstanbul’ da 300’den fazla boza satımı yapan dükkân bulunduğuna dair yazıları bulunmakta. Zaman içerisinde tüketim ve servis şeklinde de değişim yaşayan boza günümüzde tarçın ve sarı leblebi ile tüketiliyor.

Geçmişte ise daha çok pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve Hindistan cevizi karıştırılarak içildiği bilinmektedir.

Bozanın tadı, kıvamı vb. özellikleri üretildiği coğrafyada kullanılan ham maddeye göre değişiklik göstermektedir. Boza fermente işlemi uygulanarak üretilen bir içecektir.

Mayalandıktan hemen sonra daha tatlı bir aromaya sahipken bekletilen boza bekledikçe ekşi bir lezzet kazanmaktadır. Başka hiçbir içecekte olmayan aroması da sahip olduğu laktik asit bakterilerinden gelmektedir.

Mayalama işlemi ile üretilen boza aynı zamanda sindirim sistemi için yararlı bakterilerin oluşumuna olanak sağlamaktadır.

Boza Yapımı İçin Gereken Malzemeler

  • Üç su bardağı bulgur,
  • İki kahve fincanı pirinç,
  • Üç su bardağı toz şeker
  • Maya.

Boza Nasıl Yapılır?

Boza için kullanılacak bulgur bir gün öncesinden ıslatılır. Ertesi gün bekletilmiş bulgur ve pirinç karıştırılıp haşlanır. Haşlanmış karışımı iyice ezmek için mikserden yardım alabilirsiniz.

Mikserden sonra karışım süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçen karışım tekrar kısık ateşte pişirilmek üzere tencereye alınır. Bu kez üzerine şekerde eklenir.

Şekerde ilave edilen karışım eriyinceye kadar beklenir ve karıştırılır.

Erime işlemi bittiğinde ocaktan alınan bozamız soğumak üzere oda sıcaklığına bırakılır.

Bozamız ılıdığında içerisine daha önce suda ezdiğimiz mayada ilave edilip ağzı sıkıca kapatılır.

Tercihe bağlı olarak 2-3 gün muhafaza edilerek saklanır. Topaklanmayı önlemek adına arada açılıp karıştırılması tavsiye edilmektedir. S

Sonrasın da ise bozanız içmek için hazır bir hale gelecektir.

Bozanın Faydaları Nelerdir?

  • Hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığını korumaya katkı sağlar.
  • Böbrek fonksiyonlarını hızlandırır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Mutluluk hormonunun artmasını sağlar, enerji verir.
  • Cilt sağlığına katkı sağladığı bilinmektedir. Hücre yenilenmesine destek sağlar.
  • Solunum yolu ile ilgili olan pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.