İnsan vücuduna faydalı pek çok gıda, besin bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de vücudumuz tarafından üretilemeyen ama aslında bizlere çok faydası dokunan iyot elementidir.
İyot sadece iyot içerikli gıdalar veya iyot eklenmiş besinler aracılığı ile ağız yoluyla tüketilebilmektedir.
Sağlık bir insanın vücudunda yaklaşık %80 oranında depolanmış bir şekilde 20 mg iyot bulunur. Bu iyot tiroid bezlerinde depolanmaktadır.
İyot, insanlar için henüz anne karnındayken önem arz etmeye başlamaktadır. Anne karnındaki bebeğin ve yeni doğmuş bebeklerin gelişiminin temel yapı taşlarından biridir iyot.
İyot T4 ve T3 içeren tiroid hormonlarının üretiminde anahtar bir rol üstlenmektedir. Tiroid hormonları anne karnındaki bebeğin kas ve beyin gelişimi açısından çok önemlidir.
İçindekiler:
İyot Eksikliği Neye Sebep Olur?
Yapılan araştırmalara göre annede meydana gelen iyot eksikliği, yeteri kadar iyot tüketilmemesi tiroid hormonunda eksikliğe sebep olmaktadır. Bunun sonucunda da doğan çocuklarda zekâ geriliği gözlemlenmiştir.
İyot yardımı ile üretilen tiroid hormonları insanların enerjilerinin en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olan bir etkiye sahiptir. Buna ek olarak vücudu olması gereken sıcaklıkta kalmasını sağlar.
Beynin, kasların, kalbin ve diğer pek çok organın gerektiği gibi çalışmasında yardımcı rolü üstlenir.
Günlük İyot İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Günlük iyot ihyacı yaşa ve ihtiyaç durumuna göre değişiklik göstermektedir.
- Çocuklarda 6-12 yaş aralığında 120 mikrogram/gün
- Çocuklarda 12 yaşından sonra 150 mikrogram/gün
- Ergenlerde ve yetişkinler de 150 mikrogram/gün
- Gebe ve emziren annelerde 250 mikrogram/gün
- Bebeklerde 0-59 ay aralığında 90 mikrogram/gün
Hangi Ürünlerde İyot Bulunur?
- Deniz ürünlerinin tamamında iyot bulunmaktadır.
- Yumurta, et ve süt ürünlerinde de deniz ürünlerinde ki kadar olmasa da iyot bulunmaktadır.
- İyotlu tuz tüketimi iyota en kolay ulaşma yöntemlerinden bir tanesidir.
- Bebeklerin için satılan ek gıda ve mamalarda da bolca iyot bulunmaktadır.
Bebeğin anne sütünden sonraki beslenme döneminde tercih edilen gıdalarda mutlaka iyot olmasına özen gösterilmelidir.