Çikolata, kakao ağacından yapılan ve insanların genelinin sevdiği ve keyif aldığı yiyeceklerin başında gelir. Yenildikten sonra salgıladığı mutluluk hormonu sayesinde insanları mutlu etmeye yardımcı olan bu mucizevi yiyecek ile binlerce tarif yapılmaktadır. Çikolatanın kendisi gibi sosları da oldukça lezzetlidir.
Çikolata sosu pastalara kurabiyelere kahvelere katılarak damak tadını iki katına çıkarır.
Çikolata sosu yapılırken, birden fazla metot denenebilir. Bunların içinde en eski olan ve en sık kullanılan klasik tariflerden birisi, 1 su bardağı süt,1 su bardağı su, 1.5 yemek kaşığı kakao, 4 yemek kaşığı toz şeker ve 1.5 yemek kaşığı un malzemeleri ile yapılandır.
Bütün bu yukarıda saydığımız malzemeler derin bir tencereye alınarak orta ateşte yavaş yavaş karıştırılır. Burada en önemli püf nokta Unun topaklanmaması için sürekli karıştırmaktır. Eğer karıştırılmazsa akışkan ve kremamsı bir kıvam elde edilmez ve pütürlü görünmesine sebep olur.
Ateşin çok harlı olması da ilk etap için uygun olmaz. Aksi halde Pişmeden dibini tutturabilirsiniz. Karıştırmanın sonrasında ise kaynaması beklenir. Yeterli miktarda kaynadığını üzerinin göz göz olmasından ve kıvam almasından rahatlıkla anlayabilirsiniz. Kaynadıktan sonra altı bu defa kısılır ve bir iki dakika daha kaynatılır ve kapatılır ve klasik çikolata sosunuz bu şekilde hazırlanmış olur.
Çikolata sosunun farklı diğer bir tarifi ise, bir tencereye bir paket krema, 1 dolu yemek kaşığı tereyağı ve çok az şeker konur. Yine topaklanmaması için orta ateşte karıştırılır. Kaynama noktasına geldiğinde bu sefer hemen ocaktan alınır. Bunun nedeni ise, krema süte göre daha koyu kıvamlı olduğu için daha kısa sürede koyulaşacak olmasıdır.
Ocağın altı kapalıyken baton bitter ve sütlü çikolatalar küçük parçalara bölünür ve karışıma eklenir. Bir spatula yardımıyla hızlı bir şekilde çikolataların tamamı eriyene kadar sürekli karıştırılır ve sos hazır hale gelmiş olur.