İçeriğe geç

Depreme Tedbir ve Tevekkül ile Hazır Olmak

    Yer sallandı, birçoğumuzun canlarından can aldı… Vefat eden ve canları yanan kardeşlerimiz için bizim de üzerimize düşen vazifeler olduğu muhakkak. Maddi ve manevi yardımlarımızı sıcak evlerimizden yaparken, canları yanan kardeşlerimizi düşünüp elimizden geldiğince maddi yardım, uykularımızdan feragat edecek kadar dua etmek ümmet olarak üzerimizdeki en büyük vazifedir.

    Depremin çevresel etkileri

    Deprem insanlar için büyük tehlike oluşturan doğal afetler arasındadır. Deprem insanların hayatını tehlikeye atar ve zararlı etkiler oluşturur. Bu nedenle depremle mücadelede insanların bir rolü bulunmaktadır. Depremin insanlar üzerindeki etkileri, çevresel ve psikolojik olarak iki farklı kategoriye ayrılır. Çevresel etkiler arasında yapıların yıkılması, içinde bulunan insanların zarar görmesi, su, elektrik ve gaz hizmetlerinin kesilmesi gibi durumlar yer alır. Bu etkiler depremden canlarını kurtarmış insanların hayatını olumsuz yönde etkiler ve uzun süreli sıkıntılara neden olabilir. Deprem insanlar için büyük tehlike oluşturan doğal afetler arasındadır. Deprem insanların hayatını tehlikeye atar ve zararlı etkiler oluşturur. Bu nedenle depremle mücadelede insanların bir rolü bulunmaktadır. Depremin insanlar üzerindeki etkileri, çevresel ve psikolojik olarak iki farklı kategoriye ayrılır. Çevresel etkiler arasında yapıların yıkılması, içinde bulunan insanların zarar görmesi, su, elektrik ve gaz hizmetlerinin kesilmesi gibi durumlar yer alır. Bu etkiler depremden canlarını kurtarmış insanların hayatını olumsuz yönde etkiler ve uzun süreli sıkıntılara neden olabilir.

    Depremin psikolojik etkileri

    Diğer taraftan depremin insanlar üzerinde psikolojik etkileri de mevcuttur. İnsanlar depremin etkisi altında kaldıklarından korku, endişe, üzüntü, çaresizlik gibi duygular yaşarlar. Aynı zamanda kayıplarının üzüntüsü, evsiz kalma endişesi, maddi kayıplar ve hayatını kaybetme korkusu gibi faktörler insanların psikolojik sağlığını bozabilir.

    Depremle mücadelede temel adımlar

    Bu nedenle insanların depremle mücadelede rolü çok önemlidir. Öncelikle deprem güvenliği konusunda bilinçli olmaları gerekir. Deprem güvenliği konularında eğitim almak, deprem simülasyonlarına katılmak ve deprem acil durum hazırlıklarını yapmak önemlidir. Ayrıca yaşanan depremin etkilerini azaltmak için toplumsal mücadele içinde yer almak hem dini bir görevdir hem de kişinin bu çabalar içinde yer alması onu psikolojik olarak kuvvetlendirir ve deprem bilincini artırır.

    Deprem çantanda ne var?

    Deprem kuşağında bulunan ülkemizde AFAD başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları doğal afet ve ilk yardım eğitimleri vermektedir. Ortalama insan ömründe bir defa meydana gelebilecek doğal afetlere hazırlıklı olmak her insanın üzerine düşen bir görevdir aslında. Bireysel olarak yapabileceklerimiz olduğu gibi toplumsal olarak da hazırlıklı olmak zorunda olduğumuzu unutmamamız gerekir. Öncelikle doğal afet durumunda kullanabileceğimiz bir afet çantası hazırlamalıyız. Afet çantamızda şunlar bulunmalı:

    • Elektrik kesintilerine karşı aydınlanma ihtiyacı için yedek pilleriyle beraber en az bir fener.
    • Temiz su kaynaklarına ulaşmanın zor ve imkânsız olabileceğini düşünerek bir gün yetecek kadar su.
    • Yaralanmalar ve kesilmeler için ihtiyaç duyacağımız ufak bir ilk yardım çantası.
    • Haber alma ihtiyacı için küçük pille çalışan bir radyo.
    • Soğuk veya sıcak hava şartlarını düşünüp mevsime göre hızla ulaşabileceğimiz dış ortam kıyafetleri.
    • Ani şok ve moral bozulması durumlarında şeker düşmesine karşı çabuk bozulmayan paketli gıdalardan veya kurutulmuş hurma gibi meyvelerden küçük bir paket.

    Bu hazırlık üzerimize düşen bireysel vazife. Toplumsal olarak üzerimize düşen ise muhakkak suretle doğal afet eğitimlerine katılarak karşılıksız olarak insanlara yardım etmeyi şiar edinmiş BEŞİR derneği gibi kuruluşlarla etkileşim halinde olmak.

    Unutulmaması gerekir ki bizim üzerimize düşen öncelikle tedbirimizi almaktır. Bütün üzerimize düşeni yaptıktan sonra ise ellerimizi Mevlâ’ya canı gönülden açmak ve maddi manevi afetlerden korunmak için dua etmektir.