Egzama, ciltte kuru ve pullu bir görünüme sahip olan ve kaşıntıya sebebiyet veren kronik cilt rahatsızlığının tam kendisidir. Tıpta adı ‘’ atopik dermatit’’ olarak geçmektedir. Ciltte kaşıntı ile kabarık noktalara zemin hazırlar. Özellikle bu kaşıntı hissi hastanın gündelik hayatını mahveder.
Egzamanın nedenleri birçok faktöre bağlıdır. İlk faktör genetiktir. Kalıtsal bir transfer sonucu alerjik reaksiyonlar vücutta gelişebilir. Çevresel faktörler de egzamanın oluşmasına sebebiyet verebilir. Özellikse sinir, stresle beraber toz, kir ve kepek; egzamaya daima davetiye çıkarır. Egzamanın tedavisi ile belirtileri yazımızın devamındadır.
Egzamanın Belirtileri Nelerdir?
Egzama belirtileri herkeste farklı seyredilebilir. Genel anlamda belirtiler ise şu şekildedir:
- Kuru ve kabarık bir cilt
- Cildin en dış tabakasında kalınlık
- Bölgede su toplanması
- Kızarıklık
- Aşırı hassasiyet
- Ciltte kaşınmaya bağlı olarak kanama ve yaralanmalar
Egzamanın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Egzamanın tedavisi kesin değildir. Uygulanan tedavi kapsamında hastalık tekrardan cereyan edebilir. Fakat kapsamlı tedaviler, egzamayı vücuttan uzaklaştıran ve yüksek düzeyde başarı sağlayan tedavilerdir. Tedavi için kullanılan ilaçların başında nemlendirici kremler gelmektedir. Cildin katmanını sağlamlaştıran ve nemlendiren kremler, tedavide baş rol oynarlar.
Kremin tedavi edemediği yollarda ağızdan ya da damardan ilaçlara başvurulur. Bu tedavi de işe yaramazsa cilde mor ötesi ışınlar verilir. Bu işleme fototerapi denilir. Tedaviler ve süreçleri arttırılabilir. Tedavinin başarıya ulaşabilmesi için egzamanın nedenleri bulunmalıdır. Neden bulunmadığı sürece egzama tekrar ortaya çıkabilir.