İçeriğe geç

Fıtık Nedir Nasıl Oluşur? Fıtık Belirtileri Nelerdir?

    Fıtık, sanılanın aksine sadece belde oluşan bir hastalık değildir. Tanım olarak; herhangi bir organın boşluklar ve kas yardımıyla bulunduğu yerden oynamasına verilen addır. Fıtığın çeşitleri bulunduğu bölgeye göre adlandırılır. Çoğu zaman önemli görülmeyen bu hastalık, ilerleyen zamanlarda baş belası haline gelebilir. Fıtık belirtileri kesinlikle es geçilememelidir. Fıtık tedavisi uzman hekimler tarafından yapılır.

    Fıtık Nasıl Olur?

    Fıtığın çeşitleri ile beraber oluş şekilleri de farklıdır. Kasık fıtığı, bağırsakların bulunduğu ortamdan ayrılıp daha doğrusu yırtarak ilerlemesi ile meydana gelir. Erkeklerde daha fazlar görülür. Fazla ıkınma ve sürekli öksürük nedenleri arasındandır.

    En sık görülen fıtık çeşitlerinden biri de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı, omurgaların birbirine bağlandığı diskin bozulması sonucu postürün bozulmasıyla oluşur. Kaybedilen pozisyon sonucu, disk sıvısı sinirlerin olduğu kanala doğru kayar. Duruş bozukluğu ve oturma düzeni boyun fıtığına davetiye çıkarır.

    En bilineni ise bel fıtığıdır. Boyun fıtığı ile aynı şekilde, diskin bozulması ile meydana gelir. Genelde belin son iki diskinde oluşur. Ağır kaldırma, uzun süre ayakta durma ve yanlış yatış pozisyonu bel fıtığının nedenlerindendir.

    Fıtığın Belirtileri Nelerdir?

    Fıtığın belirtileri bölgeye göre farklılık gösterir. Bel fıtığının belirtisi; bel ağrısı, bacaklarda uyuşma, dizde güçsüzlüktür. Kasık fıtığının belirtisi ise bulantı, kusma, ateş, şişlik ve şiddetli karın ağrısıdır. Boyun fıtığı; boyun ağrısı ile anlaşılır. Kollarda ve ellere his kaybıyla beraber uyuşma gerçekleşir. Duyu kaybından reflekslerde azalmaya kadar belirtiler devam eder.

    Fıtık Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Fıtık tedavisi uzman hekimler dahilinde yapılır. Erken teşhis fıtığın ilerlemesinin önüne geçer. Bu aşamada ağrı kesiciler ve kremler kullandırılır. Geç fark edilmiş ve şiddetli bir fıtığın tedavisi, ameliyatla gerçekleştirilir. Hiçbir zaman tam olarak hasta iyileşemez. Fıtığın tekrar cereyan etmesi her zaman muhtemeldir.