Etli kuru fasulye, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Hem lezzetli hem de besleyici olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Etli kuru fasulyenin püf noktaları doğru fasulye seçimi, doğru pişirme süresi ve malzeme oranlarıdır. Bu yazıda, adım adım etli kuru fasulye yapımını anlatacağız.
İçindekiler:
Malzemeler:
- 500 gram kuru fasulye
- 500 gram kuşbaşı doğranmış dana eti
- 2 adet büyük boy kuru soğan
- 3 adet domates
- 3 adet yeşil biber
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Su
Yapılışı:
- Fasulyeleri bir gece önceden ıslatın. Su süzülüp yıkayın.
- Doğranmış soğanları, sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
- Üzerine kuşbaşı doğranmış etleri ekleyin ve rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
- Küp şeklinde doğranmış domatesleri, doğranmış yeşil biberleri ve ezilmiş sarımsakları ekleyin. Karıştırarak birkaç dakika daha pişirin.
- Salçaları ekleyin ve karıştırarak 1-2 dakika daha pişirin.
- Fasulyeleri ekleyin ve karıştırın.
- Tuz, karabiber, pul biber ekleyin ve karıştırın.
- Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve karıştırın.
- Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte, fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Pişirme süresi yaklaşık 1,5-2 saat arası olacaktır.
- Fasulyeler yumuşadıktan sonra ocağı kapatın ve 15-20 dakika dinlendirin.
- Sıcak servis yapın.
Notlar:
- Etli kuru fasulye yemeği pişirirken fasulyelerin miktarını ve pişirme süresini göz önünde bulundurarak malzeme oranlarını ayarlayabilirsiniz.
- Etli kuru fasulye, yanında turşu, salata veya pilavla servis edilebilir.
- Fasulyeleri haşlamadan önce birkaç defa yıkamanız, fazla nişastayı uzaklaştırmanız için önemlidir.
- Fasulyeleri haşlamadan önce tuz eklememelisiniz.