İçeriğe geç

Fazla Tuz Tüketimi Vücudumuzda Hangi Sorunlara Neden Olur?

    Tuz, kontrollü tüketilmediğinde zararlı olan bir madde olmasına rağmen geçmişten günümüze Türk mutfağında hemen her yemekte kullanılmaktadır. İnsanların yemekten keyif alması ve damak tadına lezzetli gelmesi tuzu sofralarımızdan eksik etmememizi sağlar.

    Erken dönemde fark edilmeyen risksiz ve masum görünen bu madde aslında küçükten büyüğe insan sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır.

    Bilinçli tüketme alışkanlığı ve kullanımda sınır yoksa vücut zamanla ona bağımlı hale gelir ve akabinde birçok hastalığı da maalesef beraberinde getirir.

    Fazla tuz tüketiminin başında gelen hastalıklar başlıca yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları ve vücudun su toplaması yani ödem oluşmasına neden olmasıdır.

    Her yaştan insanın dikkat etmesi gereken fazla tuz kullanımı özellikle elli yaş üstü insanların daha çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü sadece tansiyon ile kalmayıp çeşitli hastalıkları da beraberinde getirir.

    Hamile kadınlarında tuz tüketimine çok dikkat etmeleri hem kendi sağlıkları hem de doğacak bebeğin metabolik ve gelişimsel sağlığı ve geleceği için çok önemlidir. Yapılan çalışmalar fetüslerin anne karnında annenin yediği ve içtiği besinlerden ileri yaşlarında kendi alışkanlıklarını kazanmasında büyük rol oynadığını ortaya çıkarmıştır.

    Hamilelik sebebiyle vücudun tuz tüketimi aşırı olursa vücutta şişkinlik yani ödem olması kaçınılmazdır. Bu yüzden tüm anne adayları dikkatli ve özenli davranmalıdır. Hamilelikte fazla tuz kullanımı tansiyon problemi oluşturabilir. Bu yüzden ciddiye alınmalı annenin ve bebeğin hayati sağlığı ve erken doğum açısından göz ardı edilmemelidir.

    Yemek çağında olan çocuklarında fazla tuz tüketiminden kesinlikle korunması gerekir. Büyüme ve gelişme çağlarının olumsuz etkilenmemesi ve tüm hayatları boyunca doğru beslenme düzeni ve alışkanlıkları kazandırmak adına son derece dikkat edilmesi gerekir.

    Tuz, vücudumuzun belirli miktarda kullanımına ihtiyaç duyduğumuz bir sodyum elementidir. Bu yüzden tüketimi doğru yapıldığında herhangi bir sorun teşkil etmez. Sadece aşırı ve sık kullanımdan kaçınılmalıdır.