İçeriğe geç

Fıstık Ezmesi Neden Önemli?

    Fıstık ezmesi lezzetli olduğu kadar insan vücuduna da birçok yararı vardır. Bu yararları şöyle sıralayabiliriz:

    1. Kilo vermeye yardımcı olur. İçerisinde bulunan lifler sayesinde genelde uzun süre tokluk hissi verir.
    2. Tip 2 diyabete yakalanmaya engel olur. İçerisindeki doymamış yağlar sayesinde diyabet riski engellenmiş olur.
    3. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini fazlasıyla azaltır.
    4. Kas yapımına ve onarımına yardımcı olur çünkü içerisinde fazla miktarda protein yer alır. Özellikle düzenli olarak spor yapanların bir numaralı yiyeceğidir.
    5. Tatlı veya şekerli yiyecek krizini önler.
    6. Öğünler arasındaki süreyi uzatır.
    7. İçerisinde çok fazla sayıda vitamin ve mineral barındırır. B6 vitamini ve bol miktarda potasyum vardır. Kalsiyum sodyum demir gibi minareleri de vardır.
    8. Sağlıklı yağ içerir. Ayrıca zeytinyağı avakado yumurtada bol miktarda doymamış yağ mevcuttur.
    9. Yüksek miktarda kalori de içerir. Bu kalori sayesinde enerji gücümüz artar.

    Fıstık ezmesinin sadece bir çorba kaşığı bir gram lif sağlar. Fıstık ezmesinden faydalanabilmek için iki ya da 3 gram tüketilmesi önerilir. Evimizde kendimiz de yapabiliriz.

    Yarım kilo çiğ fıstığı tepsiye döküyoruz. 250 derece sıcaklıkta olacak ve fırının en üst bölgesine yerleştiriyoruz. Böylece kendi yağını salacaktır. Ara ara fırını açıp tepsiye sallıyoruz. Fırından mı çıkardığımız fıstığı bir bezin üzerine döküyoruz.

    Bezi katlayıp içerisinde güzelce ovuyoruz ve böylece kabukları çıkmış olacaktır. Eğer kabukları duranlar varsa ellerimizle de ayıklayabiliriz. Eğer soğuduysa tekrar fırına atmalıyız. Sıcak olması tarifimiz için önemlidir.

    Sonrasında fıstıkları rondodan geçiriyoruz ve burada kum gibi olacaktır. Fıstıklar yağıyla beraber hafif sulu olabilir. Bir sonraki adımda 4 çorba kaşığı kadar fındık yağı koyuyoruz. 2 çorba kaşığı da bal ekliyoruz.

    Bal yerine şeker de koyabiliriz ama şeker daha koyu kıvamlı hale getirir. Tekrar robottan geçiriyoruz. Sonrasında buzdolabında biraz bekleteceğiz. Artık afiyetle yiyebilirsiniz.