Glikoz vücudumuzun en önemli enerji kaynaklarından biridir. Glikoz, vücudumuzun farklı noktalarına kan yoluyla taşınır. Kan içerisinde taşınan glikozun belli değerler arasında bulunması beklenir. Bu standart değerlerin altında ya da üstünde olan glikoz durumu insanlarda farklı rahatsızlıklara neden olur.
Glikoz miktarının normal değerlerden yüksek olması, gizli şeker dediğimiz pre-diyabet hastalığına neden olur.
Gizli şeker, ülkemizde oldukça yaygındır. Yapılan araştırmalar her üç kişiden birinde gizli şeker olduğunu göstermektedir.
Normalin hemen üstündeki glikoz değerleri gizli şekere neden olurken, daha fazlası diyabet dediğimiz şeker hastalığına neden olmaktadır. Yani gizli şekeri olanlar, diyabet hastası adayıdır. Bu sebeple, kandaki glikoz değerlerini düzenli şekilde takip etmek çok önemlidir.
Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?
Gizli şekeri olanlar, diyabet hastalarında görülen semptomları göstermemektedirler. Bu nedenle gizli şekeri olan insanlar, hasta olduklarının farkına varamayabilirler.
Aşağıdaki belirtilerden birden fazlasına sahipseniz, kanınızdaki glikoz miktarını ölçtürmek için tahlil yaptırmanız tavsiye edilir:
- Yoğun açlık, susuzluk hissi
- Sık idrara gitme
- Fazla kilo alma
- Kesintili uyku
- Geçmeyen halsizlik ve yorgunluk
Gizli Şeker Tedavisi Nasıl Olur?
Gizli şekere sahip bir bireyseniz, hayat biçiminizde bazı köklü değişiklikleri yapma zamanınız gelmiş demektir. Beslenmeye dikkat etmek, spor yapmak ve fazla kilolardan kurtulmak gizli şeker gibi birçok farklı hastalıktan sizleri koruyacaktır.
Tüm bu yaşam stili değişikliklerinin yanında, gerek duyulursa ilaç tedavisi de gizli şekerle mücadele sürecinde başvurulan bir yöntemdir.
Gizli şeker tedavi edilebilen ve kontrol altına alınabilen bir olgudur. Zamanında ve doğru müdahalelerle, vücut düzeni ve dengesi sağlanabilmektedir.
Uzun süre tedavi edilmeyen ve önlem alınmayan gizli şeker, hayat boyu süren diyabet gibi rahatsızlıklara kapı aralayabilir