Göz tansiyonu nedir sorusu en çok merak edilen konulardan biridir. Glokom adı ile de anılır. Göz tansiyonu göz içi sinirlerinde basıncının anormal artması ile ortaya çıkar.
Göz tansiyonun sebepleri başında göz sıvısının gözün ön kısmına gelmesidir. Ön kısma gelene sıvı göz içi basıncı arttırır. Bununla birlikte yükselen basınç sinir hücrelerine zar verir.
Göz tansiyonu tedavisi için en öncelikli husus ise erken tanı konmasıdır.
Meseleyi geniş kapsamlı ele alalım. Göz tansiyonu oldukça sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Göz tansiyonu, uyguladığı basınç ile beyne giden sinirlere iletimi aksatır. Bu aksaklık görme kaybına da neden olabilir.
Göz tansiyonu sebepleri arasında genetik faktörler de etkili olabilir. Bunların yanında şeker hastalığı, guatr ve ağır göz yaralanmaları sebepler arasındadır. Aynı zamanda kırk yaş üstü bireylerde de görülmektedir. Migren ve uzun süreli kortizon tedavisi hastalığı tetikler.
Göz tansiyonu nedir dendiğinde kişiler genellikle kendilerinde olan belirtileri öne sürer. Fakat her belirti göz tansiyonunu doğrulamaz. Bunu için bir hekimle görüşülmelidir. Ayrıca aile bireylerinde bu hastalık bulunan kişiler daha tedbirli ve kontrollü olmalıdır.
Zira her hastalık için olduğu gibi göz tansiyonu tedavisi iki yol ile yapılır. Bunlarda birisi gözdeki sıvının azaltılmasıdır.
İkinci seçenek ise sıvı çıkışını arttırmaktır. Hasta günlük olarak ilaç ve göz damlası kullanır. Tedavi yöntemlerine lazer ve cerrahi yöntem de eşlik eder.