Halk arasında grip olarak bilinen hastalık, influenza virüslerinin etken olduğu, yüksek bulaşıcılıkta bir solunum yolu enfeksiyonudur. A, B ve C olmak üzere üç tip influenza virüsü bulunmaktadır. İnsanlarda hastalık oluşturan influenza virüsü B tipi olarak adlandırılandır. Bulaş gerçekleşmesi itibarıyla 1 ya da 2 günlük bir kuluçka süresinden sonra grip belirtileri ortaya çıkmaya başlar.
Hastalığın seyri ağır veya hafif olarak kişiden kişiye değişebilmektedir. Günlük yaşamı oldukça olumsuz yönde etkileyen grip hastalığı sağlıklı bireylerde bir hafta içinde geçse de, çocuklarda, bağışıklığı düşük ya da kronik hastalığı olan kişilerde iyileşme süreci oldukça uzun sürmektedir. İnfluenza virüsünün etken olduğu grip hastalığı nedeniyle dünyada her yıl 250 ila 500 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Bu sebeple belirtileri yakın dönemde fark edip doktora başvurmak oldukça önemlidir.
Grip Nasıl Bulaşır?
Grip hastalığı, enfekte olmuş kişide henüz belirtiler gözlemlenemiyorken dahi diğer insanlara bulaşmaya başlar. Bulaşıcılık süresi hastalığın seyrine göre 10 güne kadar uzayabilmektedir. Bulaş, enfekte kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması sırasında yayılan virüslü partiküllerin sağlıklı insanlar tarafından solunum yoluyla alınması şeklinde gerçekleşir. Bulaş, teoride her ne kadar solunum yolu ile olsa da enfekte kişi ile temas, ortak kullanılan objeler ya da kirli eller ile yiyip içme gibi durumlar da etkendir. Bu sebeple hastalık kalabalık ortamlarda kolayca insandan insana geçebilmektedir.
Grip Belirtileri Nelerdir?
Kuluçka süresinden sonra belirtileri ortaya çıkan grip kişide şu şekillerde fark edilebilir:
- Boğaz ağrısı
- Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı
- Kuru öksürük
- Ateş (38°C ve üzeri)
- Baş ağrısı
- Kas ve eklem ağrıları
- Yorgunluk ve halsizlik hissi
- Hapşırma
- Solunum güçlüğü
- Üşüme
- Terleme
- Bazen ishal ve kusma
Grip çoğunlukla öldürmese dahi hastalığa bağlı komplikasyonlar (zatürre, ensefalit (beyin iltihabı) ve miyokardit (kalp zarı iltihabı) ölüme götürebilmektedir.
Grip Nasıl İyileşir?
Günümüzde grip tedavisi için başlıca kullanılan antiviral ilaçlardır. Ayrıca ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardan da oldukça yararlanılmaktadır. Doktorun verdiği ilaçlar haricinde bol sıvı almak, bağışıklık güçlendirecek taze meyve – sebze tüketmek ve dinlenmek iyileşme açısından oldukça önemlidir.