Herhangi bir kırtasiyeden kira kontratı ya da sözleşmesini bulabiliriz. Öncelikle dairemizin kaç numaralı daire olduğunu yazıyoruz. Sonra mahallemizi yazıyoruz. Sokak numarası ya da sokak adını yazıyoruz. Kiralanan mülkü, kullanım şeklini yazıyoruz. Kiralanan mülk daire diye yazabiliriz. Sonrasında kiraya verenin adını soyadını yazıyoruz.
Kiraya verenin adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi mutlaka ama mutlaka yazılmalıdır. Yasal bir evrak olduğu için herhangi bir sorun karşısında mağdur olma durumunu engeller. Sonrasında kiracının adı, soyadı, kimlik numarası yazıyoruz. Bu da mülk sahibi için oldukça önemlidir. Sonraki adımda ikametgâh adresi olarak oturacağımız evin adresini yazıyoruz ya da ailemizin adresi olabilir. O da olmazsa kefil olacak kişinin adresi olabilir. Kiracının iş yeri adresi olarak da eğer iş yeri adresi yoksa ailenin adresi yine yazılabilir.
Diğer bir madde bir aylık kira tutarı, yıllık tutar ve ne şekilde verileceğidir. Elden mi verilecek yoksa başka türlü mü, bu da önemlidir. Mesela IBAN adresine gönderilecek ise bunun için IBAN numarası yazılır. Kaç yıl kiraladığınızı ve kira başlangıcı yazılmalıdır. Kaç yıl kiralanacağı bölümüne 1 yıl yazıp bunu her yıl tekrarlamak yine mağduriyetleri önleyecektir. Kiralanan mecrurun durumu nedir demek ise mülkün durumu nedir anlamına gelir.
Yani içerisinde kiracı mı var yoksa başka biri mi var anlamını ifade eder. Sonraki maddede ise kiralanan yerin ne için kullanılacağı yazılır buraya örnek olarak oturmak için yazılabilir. Kiralanan şey ile içerisinde yer alan demirbaş beyanı kısmında ise evde ekstra neler olduğu yazılır, mesela kombi, ankastre set, musluk, dolap diye yazılır bunun yazılması da çok önemlidir kiracı çıktıktan sonra evi kontrol için yazılı bir belge niteliği taşır.
İlk sayfadaki son adım ise imzaların atılmasıdır, imza atacak kişiler kiracı kiraya veren ve bir kefil olmalıdır. Telefon numaraları da yanına yazılmalıdır. Arka kısım da okunduktan sonra en alt kısma imza atılır.