İçeriğe geç

Hıçkırık Neden Olur Nasıl Geçer?

    Hıçkırık sorunu, karın boşluğu ve göğüs boşluğu arasında yer alan diyafram kasının refleks şeklinde, istemsizce yaptığı kasılma hareketidir. Hıçkırık durumu defalarca tekrar edebilir ve takiben de ses tellerinin bulunduğu gırtlak boşluğu da aniden kapanır. Bu nedenle hıçkırıkla beraber seste duyulur. Bu sesin nedeni de diyaframın kasılmasıyla akciğer içinde ani şekilde hava girişi olur.

    Hıçkırık sorunu genç, kadın, çocuk, erkek ve yaşlı demeden görülebilmektedir. Bu sorun genel olarak kısa sürede kaybolur. Eğer 48 saat üzerinde sürüyorsa bu durumda akut hıçkırık görülür. Hıçkırık tutması neye işarettir baktığımızda, bunun dışında 48 saat ila 1 ay arasında hıçkırık atakları devam ederse ciddi bir sorun olabilir. 1 ayı aşan hıçkırık atağına dayanılmaz hıçkırık denilir.

    Hıçkırık Neden Olur?

    Hıçkırık neden olur genel olarak baktığımızda, büyük porsiyon yemek tüketme, gazlı içecekleri tüketmek, ağır alkol tüketmek, ani sıcaklık değişimleri, heyecan gibi durumlar hıçkırığa yol açar. Hıçkırık neden olur baktığımızda bazı ciddi sorunlarda, hastalıklar neden olabilmektedir. Kişilerde birdenbire meydana çıkan ve 2 günü aşan şekilde görülen hastalık ataklarının ciddiye alınması gerekir.

    Hıçkırık durumunda altta yatan farklı bir hastalık olduğuna işaret eder. Eğer kişiler atağın yanında yemek yeme güçlüğü, nefes darlığı ve uykuya dalamama tarzında problemler görülüyorsa, uzman bir doktorla görüşülmesi gerekir. Genel olarak hıçkırık birçok farklı sebebe bağlı olarak çıkar. Bu sebeple hıçkırık nedenleri birden fazla tedavi seçeneği gösterilebilir.

    Hıçkırık Nasıl Geçer?

    Halk arasında hıçkıran kişilerde genel olarak baş aşağı durmaları telkin edilebilmektedir. Bunun dışında aniden korkutulma, su içmek, zıplamak gibi yöntemler hıçkırığın durmasına hiçbir katkı sağlamaz. Hıçkırık nasıl geçer baktığımızda hıçkırığı takip eden mide bulantısı, kusma, karında ağrı ve benzeri belirtilerde varsa doktora belirtmek gerekir. Bunun dışında,

    • Endişe, stres, korku ve benzeri ani duygusal sorunlardan uzaklaşmak.
    • Geceleri erken saatte yatmak, sağlıklı uyku düzenini sağlamak.
    • Daha sık yemek yiyip küçük porsiyonlar tüketmek.
    • Alkol tüketimini azaltmak.
    • Yeterli miktarda su tüketme.
    • Dengeli ve sağlıklı bir diyet benimseme.
    • Aşırı gazlı içecek tüketiminden kaçınmak.