Kategoriler
Kişisel Gelişim

Hipotermi Nedir Bebeklerde Hipotermi Belirtileri Nelerdir?

Hipotermi merkezi vücut sıcaklığının 35 derece altına düştüğü durumlarda görülebilmektedir. Vücudun faaliyet göstermesi adına, vücut ısısının gerektiğinden fazla kaybetmesi tehlikeli bir durumdur. Normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37 derecedir. Vücut ısısı düştüğü zaman sinir sistemi, kalp ve diğer organlarda normal şekilde çalışamaz. Isı kaybı devam ettiğinde bu durum hızla ölüme ve bilinç kaybına yol açar.

Hipotermi ne demek kısaca merkezi vücut sıcaklığının 35 derece altına düşmesiyle meydana gelen acil tıbbi bir durumdur. Hipoterminin meydana gelmesinde, soğuk bir ortamda çok uzun süre zaman geçirmek neden olur. Böylece bireylerde vücudu hızlıca ısı kaybetmeye başlayabilmektedir. Bu nedenle ısı kaybı ile beraber vücudun depolanan enerjisi tüketir ve sonuç olarak hipotermi görülür.

Bebeklerde Hipotermi Belirtileri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde ve küçük çocuklarda hipotermi geliştirmesi daha yüksek olabilmektedir. Yenidoğan bebekler ve küçük çocuklar vücutlarının ağırlıklarına göre daha geniş yüzey alanına sahip olabilmektedir. Bu sebeple daha büyük çocuk ve yetişkin bireyler vücut ısını daha hızlı kaybedebilirler. Bebeklerde hipotermi belirtileri arasında,

  • Hipoksi durumu (düşük kan oksijen seviyeleri)
  • İleri vakalarda düzensiz, yavaş, zayıf solunum ve kalp hızında yavaşlık
  • Ciltte ödemle beraber kızarıklığa bağlı sertleşme
  • Düşük enerji seviyesi
  • Kırmızımsı, soğuk bir cilt
  • Aktivitede azalma ve zayıf ağlama
  • El ve ayaklarda soğukluk

Hipotermi Neden Olur?

Hipotermi neden olur genel olarak soğuk hava veya soğuk bir ortam içinde uzun süre kalmak ve yaşanılan ortamın soğuk olması en temel nedenler arasındadır. Bunun dışında karlı ve çok soğuk havalarda kaza geçirmek, vücutta büyük yanıkların meydana gelmesi, sıcak veya soğuk hava fark etmeden uzun süre vakit geçirmek gibi nedenler hipotermi nedenleri arasındadır.

Hipotermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaların soğuk nedeniyle kaybettikleri enerjinin sağlanması ve soğuktan boşalan glukoz depolarının tekrar doldurulması için glukoz uygulaması yapılabilir. Tedavi seçiminde hipotermi nedeni oldukça önemli bir konudur. Örnek olarak yoğun şekilde alkol kullanımına bağlı şekilde hipotermi geçiren hastaya tiamin başlanabilmektedir. Hastanelerde yapılan tedavilerde hastalarının kronik rahatsızlığının olup olmadığı göz önünde bulunabilmektedir. Hipotermi belirtileri görüldüğünde hızlı bir şekilde doktorla görüşülmesi ve acile gidilmesi önerilir.