İrmik helvası akşam yemeklerinde pratik ve hafif tatlı seçenekleri arasındadır. Küçük büyük birçok insanın favorisini olan bu tarif vazgeçilmez lezzetlerden olarak birçok damağa hitap ediyor. Tercihe göre sütsüz, sütlü, dondurmasız, dondurmalı yapılabilir. Kolay ve hızlı hazırlanabilen bu tarif Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Birkaç farklı malzemelerle yapabileceğiniz tam ölçülü irmik helvası malzemeleri şu şekildedir,
- 4 kaşık tereyağı
- 1,5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı süt
- 2 su bardağı irmik
Gerekiyor. Tüm bu malzemelerin tamamen doğal olması ve bayatlamadan kullanılması önerilir. Böylece daha leziz bir irmik helvası elde edebilirsiniz.
İrmik Helvası Yapılış Aşaması
Pratik irmik helvası yapılışı için ilk önce tereyağını tencereye alın ve eritin. Ardından içine irmikleri koyun ve kavurmaya başlayın. İrmiklerin rengi değişene kadar kavurmaya devam edin. Sonrasında tereyağı ile tamamen kavrulan irmiklerin üzerine sütü yavaş yavaş dökün. Ardından sütü dökerken bir yandan hızlı bir şekilde karıştırın. Sütü çekene kadar irmikleri karıştırın ve son olarak içine şekeri ekleyin. Hızlı bir şekilde karıştırın ve bu aşamadan sonra helvayı ocaktan alarak soğumaya bırakın.
İrmik soğuduktan sonra üzerine fıstık, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler koyabilirsiniz. Tamamen isteğinize göre dondurma ilavesi de yapabilirsiniz. Yemelere doyum olmayacak bu tatlının bol fıstıklı olması bambaşka bir lezzet katar. Bu nedenle dibini tutturmadan, yakmadan tam olarak kıvamında tutturarak enfes bir irmik helvası hazır edebilirsiniz.
İrmik Helvası Püf Noktaları
Pratik ve ustasından irmik helvası tarifi için ve tatlı krizlerinizin bir çözümü olarak kolayca yapılabilir. Sunumuyla beraber nefis lezzetiyle en güzel irmik helvası tariflerinde uymanız gereken birkaç püf nokta bulunuyor. Kısık ateşe ağır ağır kavrulan irmik helvası tarifinin yapılış adımlarını takip edebilir veya dondurmayla servis yapabilirsiniz.
İrmik helvası tarifi sırasında bazı püf noktalara uyarsanız daha leziz bir tat elde edebilirsiniz. Bunlardan biri, helvayı yaparken mutlaka tereyağı kullanmanızdır. Bu süreçte sürekli başında beklemeniz gerekir çünkü irmik çok az yansa bile kötü bir koku oluşturur. Tarifte her zaman şekeri en son koymaya özen gösterin böylece kıvamı daha kolay tutturabilirsiniz.