İçeriğe geç

Kalp Çarpıntısı Nedir? Kalp Çarpıntısına Ne İyi Gelir?

    Kalp Çarpıntısı Nedir

    Kalp, yaşam boyu atan ve vücut için gerekli kanı doku ve organlara ulaştıran önemli bir organdır. Kalp sürekli olarak çarptığı için bu durum kişileri rahatsız etmez ve çoğu kişi kalbinin attığını hissetmemektedir. Fakat farklı nedenlerden dolayı kalp ritminin yüksek hızda artış göstermesi meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısı meydana geldiğinde bu durum vücutta çok kolay şekilde hissedilebilmektedir.

    Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

    Genel olarak baktığımızda fiziksel aktiviteler veya duygu durum değişimlerine bağlı şekilde kişilerin kalbi normalden hızlı şekilde arttığı görülebiliyor. Kalp çarpıntısı neden olur baktığımızda aritmi denilen kalp içerisinde ritim bozukluğunun habercisi olabilmektedir. Sağlıklı bireylerde meydana gelen kalp çarpıntısı belirtilerinde, fiziksel aktiviteyle gelişen bir durum olarak görülebilmektedir. Bu tarz durumda kalp hızının artması dışında EKG bozukluğu beklenmemektedir. Bunun dışında bazı nedenler arasında,

    • Kaygı ve anksiyete bozuklukları
    • Aşırı fiziksel aktivite
    • Aşırı kanama
    • Yüksek ateş
    • Zehirli guatr
    • Kansızlık
    • Migren
    • Alkol, tütün, kafein kullanımları
    • Aşırı sıvı kaybı
    • Oksijen düşüklüğü

    Gibi çeşitli nedenler görülüyor. Bunun dışında kalbe bağlı faktörlere bakıldığında hayatı tehdit eden ciddi kalp hastalığı gibi durumlar görülebilmektedir. Genç yaşta kalp çarpıntısı da görülen sorunlar arasındadır ve bu tarz problemlere dikkat ederek doktorla görüşülmesi gerekir.

    Kalp Çarpıntısına Ne İyi Gelir?

    Kalp çarpıntı sorunları çok çeşitlidir ve bazıları yaşamı tehdit eder seviyede olabilmektedir. Bu noktada kalp çarpıntısına ne iyi gelir baktığımızda tedaviler çok dikkatli bir şekilde incelenmeli ve buna göre bir tedavi süreci planlanmalıdır. Kalp çarpıntısı yani aritmi teşhisi sırasında EKG, kan tahlilleri, ekokardiyografi, holter gibi çeşitli tanı yöntemleri kullanılır. Kalp çarpıntısı tedavilerinde ilaç tedavisi veya girişimsel tedavi yöntemleri denenebilir. İlaç tedavisi başarılı şekilde sonuçlanmazsa ‘’radyofrekans ablasyonu’’ yöntemine başvurulur.

    Kalp çarpıntısı ne zaman tehlikelidir baktığımızda kalp atışınız eğer normalden hızlıysa veya rahatsızlık edecek derecede hissedildiğinde ‘’kalp çarpıntım var’’ diyebilirsiniz. Bunun dışında kalp atış hızının üst sınırı olan 100 ila 140 üzerindeki değerde görülmesi hayati olabilir ve mutlaka en kısa zamanda doktora danışılmalıdır.