İçeriğe geç

Kol Böreği Nasıl Yapılır?

    Kol böreği, Türk mutfağının sevilen hamur işlerinden biridir. İç harcı ve hamuruyla damakları şenlendiren bu böreği evde yapmak oldukça kolaydır. İşte tarifi:

    Malzemeler:

    Hamuru İçin:

    • 5 su bardağı un 

    • 2 tatlı kaşığı tuz 

    • Yaklaşık 2,5 su bardağı su 

    Aralarına Sürmek İçin:

    • 100 gram eritilmiş tereyağı (veya margarin) 

    • 3 yemek kaşığı sıvı yağ 

    İç Harcı İçin:

    • 4 adet haşlanmış patates 

    • Yeteri kadar maydanoz 

    • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 

    • Yarım tatlı kaşığı karabiber 

    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 

    • Tuz 

    Üzeri İçin:

    • 1 adet yumurta sarısı 

    • Bir miktar zeytinyağı

    • Susam veya çörek otu 

    Hazırlanışı:

    1. Hamurun Hazırlanması:

    • Un ve tuzu geniş bir kaba alıp karıştırın.

    • Yavaşça suyu ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. 

    • Hamuru 6 bezeye ayırın ve üzerini nemli bir bezle örterek 20 dakika dinlendirin. 

    2. İç Harcın Hazırlanması:

    • Haşlanmış patatesleri soyup ezin. 

    • Maydanozu ince doğrayın.

    • Tüm iç harç malzemelerini bir kapta karıştırın.

    3. Böreğin Şekillendirilmesi:

    • Bezelerden birini un serpilmiş tezgahta incecik açın.

    • Üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürün. 

    • Diğer bezeleri de aynı şekilde açıp yağlayın ve üst üste koyun. 

    • En son açtığınız yufkayı yağlayıp 10 dakika bekletin.

    • Hamuru dikkatlice açın ve iç harcını yerleştirip sarın.

    • Şekil vererek yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. 

    4. Pişirme:

    • Üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı sürün. 

    • Susam veya çörek otu serpin. 

    • Önceden ısıtılmış 180°C fırında 35-40 dakika pişirin. 

    Afiyet olsun!