Bir restoran veya kahve dükkanı açmak her zaman hayaliniz olmuş olabilir ama cidden açmayı düşünüyorsanız o zaman bu yazı tam size göre. Burada size maddeler halinde küçük bir restoran veya kahve dükkanı nasıl açarsınız, açarken neler dikkat etmeli ve nasıl bir yol izlemelisiniz anlatacağız inşallah faydalı olur.
- İlk önce kendi işinizin patronu olmak güzel bir düşünce gibi gelebilir ama bunun üstesinden kalkabilir misiniz sorusunu kendinize sormalısınız. Çünkü eğer bakmanız gereken çocuklarınız varsa, kaldır indir işleri size göre değilse, temizlik yapmaktan pek hoşlanmıyorsanız veya sürekli akşama kadar ayakta durmak size yorucu gelecekse o zaman bir kere daha düşünün deriz. Kendi dükkanınızı açmak size göre olmayabilir.
- Restoran veya kafeyi açmak istediğiniz konum çok önemli. İnsanların sürekli ziyaret edebileceği sabah işe gitmeden, öğlen iş aralarında ve iş çıkışlarında kolayca size uğrayabilmeleri lazım. Bunun için dükkanınız için en iyi konumu bulduğunuzdan emin olun.
- Bölgenizde rakipler olmaması tercih edin. Eğer rakipleriniz varsa onlarla konuşmayı deneyin ve onların iş süreçlerini nasıl yaptıklarını konuşun ve tecrübelerinden faydalanın. Böylelikle hem birçok fikir almış olursunuz hem de bir farkınız olmanız gerektiğini daha iyi kavrar ve idrak edersiniz.
- Hedef kitlenizin yaş grubunu belirlemelisiniz. Yaş grubunu belirlemek sizin onlara özel hazırlar yapmanızı sağlar ve böylelikle müşteri kazanmanız artara başarıya ulaşmanıza vesile olur.
- Konseptiniz nasıl olacak bunu baştan karar vermelisiniz ki dükkanınızı buna göre dekore edesiniz. Örneğin sadece yemek yiyip kalkılması gereken bir işletme gibi olacaksa sade bir tasarım yapabilirsiniz. Eğer insanlara kahve eşliğinde kitap okumalarına imkan vermek istiyorsanız o zaman güzel bir kütüphane ayarlamalı, güzel oturulacak koltuklar belirlemeli ve kitap okumaya uygun her zaman kısık çalan bir müzik ayarlamalısınız. Kitap okumaktan da öte insanların gerek derslerine gerek işlerine çalışması için bir ortam hazırlamak istiyorsanız o zaman elektrik, su, tuvalet, internet ve çalışma masaları ayarlamalısınız.
- Sıfırdan bir işletme dekora etmektense daha önceden başarılı bir şekilde iş gören lakin emekli olmak istediğinden vs. devretmek isteyen birinden dükkan almak daha iyidir. Böyle bir fırsat varsa kaçırmayın ki zaten hali hazırda aboneleriz yani sadık müşterileriz olmuş size de sadece onlara eskisinden daha güzel bir hizmet vermek kalır.
- İş yerinizi sıfırdan yapacak veya devralacaksanız fark etmeksizin gözden çıkarmanız gereken bazı ücretler olacaktır. Yani bir bütçe hesaplaması yapmalı ve ne kadar sermayeniz olduğunu belirlemelisiniz.
- Her işte olduğu gibi restoran ve kafe işletmek içinde bir iş planı hazırlamak gereklidir. Yani dükkanı kiraladığınız ilk gün, ilk bir ay, ilk 6 ve ilk 1 yıl neler yapmanız gerektiğini yazmalı bu yazdıklarınız doğrultusunda bir yıl boyunca sadık kalarak hareket etmelisiniz.
- Restoran veya kafe işletmek için gerekli izin belgelerinizin olduğundan emin olun. Eğer yapmak istediğiniz iş için sertifika almanız gerekiyorsa bunların kurslarına giden ve gerekli sertifikaları alın. Örneğin: et üzerine yemek menüleriniz olacaksa İslami kurallara uygun kesim ve satış nasıl yapılır öğrenmeli ve helal sertifikasına sahip olmalısınız.
- İşletmeniz için elaman alımı gerekiyorsa iş ilanları yayınlayın ve iş görüşmeleri başlatın. Daha sonra uygun bulduğunuz kişileri işe alın ve bir aile oluşturun.
- Her gün, her hafta, her ay ve bir yıl boyunca size gerekli olacak tedariki belirleyin ve hangi zamanlar nerelerden ne kadara ne kadar ürünler alacağınızı baştan hesaplayın ve göz önünde bulundurun. Böylelikle başarılı bir şekilde ilk 1 yılınızı tamamlayın ve edindiğiniz tecrübelerle 2. yılınıza geçin.
- Tam olarak müşterilere açılmadan önce oluşturduğunuz menüleri çevrenize, arkadaşlarınıza, çevrenize haber verin. Onlara menülerinizi ikram edin ve geri bildirimlerini alın.
- Açmaya hazır olduğunuz zaman güzel bir açılış yaparak işletmenizi pazarlayın çevrenizde bulunan herkesin sizin dükkandan haberdar olmasını sağlayın.
- Gelen müşterilerinizle iletişimde geride kalmayın. Onların geri bildirimlerin fiziksel veya online ortamda alın ve bu doğrultuda sürekli kendinizi geliştirerek ilerleyin.
- Harcamalarınızı her zaman dengede tutun. Çünkü para sıkıntısı yaşarsanız hizmette aksamalar meydana gelebilir bu da müşterilerinizde olumsuz etki oluşturur.
- Fiziksel olarak iyice her şeyi oturttuğunuzu düşünüyorsanız ek gelir için online satış ile evlere servise açılmayı planlayın. Böylelikle hem daha fazla kazanç sağlama imkanı sağlamış olursunuz hem de yeni müşteri edinmeniz daha kolay olur. Markasını büyüten çoğu işletmeci online ortamda satış yaparak gelirlerini katlamış ve başarıya ulaşmıştır.