İçeriğe geç

Mağaza Nasıl Açılır?

    Mağaza açmak sabır, istikrar ve zorlu çalışmaları gerektiren bir iştir. Eğer kendi işinizin patronu olmak gibi bir hayaliniz varsa mağaza açmaya yatırım yapıp uzun bir çabanın ardından gerçekten güzel sonuçlar alabilirsiniz. Pek mağaza nasıl açılır? Mağaza açılırken neler yapılmalı, neler yapılmamalı, nelere dikkat edilmeli bu yazıda maddeler halinde sizin için açıklanıyor. İnşallah faydalı olur.

    1. İşe temel konulardan başlamalısınız. Ne tür bir mağaza açmak istiyorsunuz? Mağaza açmaktaki hedefiniz nedir? Örneğin kıyafet, ev araç gereçleri, ofis malzemeleri, pasta börek işleri, kahve çeşitleri, el yapımı bir takım şeyler, vb. satabilirsiniz.
    2. Bulunduğunuz mahallede ne eksik? Ne çok talep edilmesine rağmen ona özel bir dükkan yok? Bunu araştırın. Mesela etrafınızda hiç doğal köy ürünleri satan bir yer yoksa. Hemen bir mağaza açabilir günlük sütler satabilirsiniz. Hatta insanlar size alıştıktan sonra her hafta sizden süt alacak bir nevi aboneniz haline gelecektir. Tabii ki sütün yanında organik olarak tereyağı, yumurta, peynir vb. satabilirsiniz. Etrafınızdaki belki bir çok bu ürünleri satan bakkal, market ve zincir markalar vardır ama bunların organik olarak veya günlük olmaları sizi özel ve farklı kılar. Bu özelliğiniz ve farklılığınız ise sizin satış oranlarınızı artırır ve başarıya ulaştırır.
    3. Eğer ne üzere bir mağaza açacağınıza karar verdiyseniz güzel bir konum bulmaya başlayabilirsiniz. Yapacağınız işin türüne göre o işin en çok gideceği konumu tespit edin ve orada bir yer kiralayın veya paranız varsa satın alın.
    4. Çok güzel bir konum buldunuz ve yapacağınız işe de karar verdiyseniz maliyet hesaplamayla devam edebilirsiniz. Bulunduğunuz yerdeki toplumun bütçesine uygun satacağınız ürünlerden kâr edebilecek misiniz? Ürünü toptan imal mı edeceksiniz yoksa toptan satın alıp üzerine kar koyup mu satacaksınız? Bunların hepsini hesaplayıp kar zarar analizi yapmalısınız.
    5. Çok güzel bir kar zarar analizi yaptıysanız hemen yıllık giderinizi hesaplayın ve bu doğrultuda yıllık gelirinizin ne kadar olmasını beklediğinizi hesaplayın. Sonra buna yapmaya değer mi diye bir soru sorun?
    6. Ürünü imal edecekseniz bunu yılın hangi zamanları kaç saat harcayarak yapacaklarınızı planlayın. Eğer ürünü toptan satın alıp üzerine kar koyup satacaksanız yıl boyunca hangi toptancılarla çalışacağınızı belirleyin ve mağaza açma düşüncenizi toptancılarla paylaşın. Onlardan geri bildirim alın ve bir bir yıllık anlaşmalar vb. yapın.
    7. Sağlam bir iş planı oluşturmak her şeyden önemlidir. Bugün, yarın, bir hafta, bir ay, 6 ay ve ilk bir yıl boyunca neler yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde yazın bu yazdıklarınıza sadık kalın.
    8. Sermaye hesaplaması yapın. Çok fazla sermayeniz yoksa ama iş yapacağınıza inanıyorsanız sermaye için görüşmeler yapıp yatırımcı bulun.
    9. Mağaza açmak için vergi ile ilgili, şirket, muhasebe vb. konuları hallettiğinizden emin olun. Ayrıca müşterilerden kart ile ödeme almak için bir banka ile anlaşma yapmayı unutmayın.
    10. Mağazanıza çalışan gerekiyorsa açılış önce iş görüşmelerine başlayın ve uygun gördüğünüz kişileri işe alın.
    11. Mağazanızın dekorasyonuna önem verin, şık ve modern bir tasarıma sahip mağaza inşaa edin.
    12. Güzel bir açılış günü hazırlayın. Herkese yeni bir mağaza açtığınızı duyurun ve insanların ilk kez sizi ziyaret etmelerini sağlayın. Onlara sizin neyin ayrıcalıklı olduğunuz konusunda bilgilendirme yapın ve sizden alışveriş yapmaları hususunda onları ikna edin. Hayırlı olsun.