İslam dini küfür etmeyi, fuzuli konuşmayı, malayani işler hakkında sözler sarf etmeyi ve batıl konular hakkında sohbet etmeyip yasaklamış ve Müslümanların bunlardan kaçınmasını ve yapmaması gerektiğini uyarmıştır.
Sövmek insanın yapacağı en büyük hatalardan biridir. Sövmek bozuk ve düşük huylu insanların bu kötü ahlakından kaynaklanarak oluşan bir şeydir. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bu konu hakkında şöyle buyurmuştur:
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem kötü insanlara karşı bile kötü söz söylemenin yanlış bir davranış olduğunu beyan etmektedir. Söylenilen kötü sözlerin veya küfürlerin o kimseye ulaşmadığını bildirerek te sadece kişiye zarar olmaktan başka bir işe yaramadığını şu hadisi şerifi ile gayet açık ve net bir şekilde ortaya koymaktadır”
İslam dini düşmanlık etmeyi, münakaşa ve mücadelede bulunmayı yasaklamıştır. Bunlarla beraber; yapmacık konuşmak, sövmek, küfür etmek, çirkin sözler söylemek, lanet etmek, şaka olsa bile yalan söylemek, alay etmek, sırrı yaymak, gıybet etmek, söz taşımak ve iki yüzlü davranıp diliyle doğru olmayan şeyler söylemek hakkında yasaklar getirmiştir.
Özellikle yukarıda sayılan dilin afetleri dinimizde hoş görülmemiş ve yapılmaması gerektiği bizzat açık bir şekilde beyan edilmiştir. Bunların her biri için ayrı ayrı bilgiyi sitemizin ana sayfasından ulaşabilirsiniz. ,
Dille söylenebilecek kötü şeyler hakkında kısaca bahsettikten ve uyarımızı yaptıktan sonra artık konumuz olan küfür etmek abdesti bozar mı sorusunu cevaplamaya gelebiliriz.
Sahabeler ve onlardan sonra gelen alimler ve Allah dostları kötü söz söylemekten kaçınmışlardır. Fakat istemeden de olsa ağızlarından bu tarz şeyler çıktığında edeben abdest almışlardır. Bu zamana kadar büyüklerimizden gördüğümüz küfredince veya gıybet edince abdest alma alışkanlığı artık zorunluymuş hissiyatı uyandırmaya başlamıştır. Özellikle “Z” kuşağı için küfür etmenin abdesti bozup bozmaması bir merak konusu haline gelmiştir.
Küfür edince abdest bozulur mu? Büyüklerin küfür veya kötü bir söz söylediğinde her ne kadar hoş bir davranış olarak abdest alsa ve edebe uygun olan davranışta böyle hareket etmek olsa bile küfür, gıybet vb. abdesti bozmaz ve bu gibi sözlerden sonra abdest almak zorunlu değildir. Fakat bu gibi sözlerden sonra abdest almak faziletli bir davranış ve ahlak biçimidir.