İçeriğe geç

Lavaş Nasıl Yapılır?

    Lavaş, Türk mutfağına ait olan ve Ortadoğu’da da yaygın olarak tüketilen bir ekmek çeşididir. Adını, pişirme işleminin yapılacağı özel bir taş fırın olan “lavaş tandırı”ndan almıştır. Lavaş, yassı ve ince yapısıyla dürüm, lahmacun, pide gibi yemeklerin yanında servis edilir. Bu makalede, evde kolaylıkla yapabileceğiniz lavaş tarifi ve yapım aşamaları hakkında detaylı bilgi verilecektir.

    Lavaş Malzemeleri

    • 2 su bardağı un
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı kuru maya
    • 1 çay bardağı sıcak su
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

    Lavaş Yapımı

    1. Unu ve tuzu karıştırın. Karıştırma kabına un ve tuzu koyup, iyice karıştırın.
    2. Maya ve sıcak suyu karıştırın. Ayrı bir kabın içerisinde maya ve sıcak suyu karıştırın.
    3. Maya karışımını una ekleyin. Maya karışımını una ekleyin ve hamur kıvamına gelene kadar karıştırın.
    4. Hamuru yoğurun. Hamuru tezgaha alın ve yaklaşık 10 dakika boyunca yoğurun.
    5. Hamuru dinlendirin. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamuru bir kap içerisine alın ve üzerini nemli bir bezle örtün. Yaklaşık 1 saat boyunca hamuru dinlendirin.
    6. Hamuru parçalara ayırın. Dinlenen hamuru tekrar tezgaha alın ve küçük parçalara ayırın.
    7. Hamuru açın. Ayırdığınız hamur parçalarını tezgah üzerinde merdane ile ince bir şekilde açın.
    8. Pişirme işlemi. Tavayı iyice ısıtın ve lavaşı tavaya yerleştirin. Lavaşın her iki tarafını da yaklaşık 1 dakika boyunca pişirin. Pişen lavaşı bir bez yardımıyla ısısını koruyacak şekilde sarın.

    Lavaş Nasıl Servis Edilir?

    Lavaş, özellikle dürüm, lahmacun, pide gibi yemeklerin yanında servis edilir. Ayrıca, lezzetli bir atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Lavaşı, sıcak servis etmeniz daha lezzetli olacaktır. Lavaşın üzerine tercihinize göre tereyağı, peynir veya salça gibi malzemeler ekleyerek daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.

    Bu tarif A’dan Z’ye Yemek Tarifleri kitabından alınmıştır. Kitabı Trendyol’dan sipariş vermek için buraya tıklayabilirsiniz.