İçeriğe geç

Laz Böreği Nasıl Yapılır?

    Laz böreği, ince yufkalar arasına yerleştirilen özel muhallebisi ve şerbetiyle Karadeniz mutfağının sevilen tatlılarından biridir. İşte evde yapabileceğiniz bir laz böreği tarifi: 

    Malzemeler:

    Hamur İçin:

    • 1 çay bardağı yoğurt 

    • 1 çay bardağı sıvı yağ 

    • 1 çay bardağı su

    • 1 çay kaşığı tuz 

    • 1/2 paket kabartma tozu 

    • 2 adet yumurta 

    • 4 su bardağı un 

    Muhallebi İçin:

    • 5 su bardağı süt 

    • 2 adet yumurta sarısı 

    • 4 yemek kaşığı un 

    • 1 yemek kaşığı nişasta 

    • 1 su bardağı toz şeker 

    • 1/2 limon kabuğu rendesi 

    • 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 

    Şerbet İçin:

    • 1,5 su bardağı toz şeker 

    • 1,5 su bardağı su 

    • 1 tatlı kaşığı limon suyu 

    Üzeri İçin:

    • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı 

    • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Hazırlanışı:

    1. Şerbeti Hazırlama:

    • Şeker ve suyu karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. 

    2. Hamuru Hazırlama:

    • Geniş bir kasede yoğurdu, sıvı yağı, suyu, tuzu, kabartma tozunu ve yumurtaları karıştırın. 

    • Üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.

    • Hamurun üzerini örterek 15-20 dakika dinlendirin.

    3. Muhallebiyi Hazırlama:

    • Sütü bir tencerede ısıtın.

    • Başka bir kapta yumurta sarıları, un, nişasta ve şekeri karıştırın. 

    • Isınan sütten bir kepçe alıp karışıma ekleyip çırpın. Sonra bu karışımı tekrar süte ekleyip karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.

    • Muhallebi kıvamına gelince limon kabuğu rendesini ve karabiberi ekleyip karıştırın. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.

    4. Böreği Hazırlama:

    • Baklavalık yufka kullanıyorsanız, her bir yufkayı 3-4 parçaya bölün. 

    • Tepsiyi yağlayın.

    • İlk yufkayı tepsiye serin, üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını sürün.

    • Üzerine muhallebiden bir miktar koyup yayın. 

    • Bu işlemi yufka ve muhallebi bitene kadar tekrarlayın.

    • Son kat yufka ve yağ karışımıyla kapatın.

    5. Pişirme:

    • Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.

    6. Şerbetleme:

    • Fırından çıkan sıcak böreğin üzerine soğuyan şerbeti dökün.

    • Şerbetin çekilmesi için 1-2 saat bekleyin.

    Afiyet olsun!