İçeriğe geç

Mehir Miktarı Kaç Gram Altın?

    Mehir Miktarı Kaç Gram Altın

    Nikah ile beraber erkek eşine mehir vermekle mükellef olur. Mehir, nikah akdini gerçekleştiren erkeğin eşine verdiği mala veya değerli bir maddeye verilen isimdir. Bu makalede sizlere verilen mehir miktarı kaç gram altın onu anlatacağız.

    Tabi ki mehir sadece altından mı verilir ona da açıklık getireceğiz. Çünkü zamanımızda artık insanlar mehir olarak sadece altın verilebileceğini düşünüyor. Nikah akitlerinde hemen kaç gram vereceksin diye sorular sorulmaya başlanıyor.

    Hal böyle olunca insanların aklına altının dışında her hangi bir şey mehir verilir mi gibi sorular geliyor. Altın verilirse de en az kaç gram verilir veya en fazla ne kadar verilir gibi sorularda merak edilenler arasında. Bu gibi soruların cevapları ve daha fazlası kaynaklarıyla bu makalede yer almaktadır. Okumaya devam ederek soruların cevabı öğrenmeye başlayabilirsin.

    Mehir miktarı kaç gram altın? Mehir miktarı değil verilmesi önemlidir. En azı 10 dirhem olup zamanımıza uyarlayacak olursak yaklaşık 30 gram gümüş etmektedir. Ayriyeten 30 gram gümüş değerinde para da mehir olarak verilebilir. En fazlası için her hangi bir sınır yoktur. Gümüş ve para dışında altın, değerli bir eşya, mal veya mülk de mehir olabilir.

    Şunu da hatırlatalım ki, Hz. Peygamber devrinde 10 dirhem yaklaşık iki kurbanlık koyun bedeli idi. Mehrin en azı buna göre hesaplanırsa daha isabetli olur.

    Mehir İslam hukukunda nikah akdinin gereğidir. Bir erkek bir bayan ile nikahlandığı zaman bunun neticesi olarak bu erkeğin o kadına vereceği mehir hakkında Allah Teala Kuran’ı Kerimde şöyle buyurmaktadır: “Kadınlara mehirlerini (bir görev olarak) gönül hoşluğuyla verin. (Kaynak: Nisa Suresi, 4. ayet)

    Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ﷺ bir kadını nikahlamak isteyen erkeğe mehir vermesini emretmiş ve şu şekilde beyan etmiş: “Demirden bir yüzük de olsa ona ver” hadisi şerif kaynak: Buhari, Nikah, 41 (nr. 4740)

    Mehir konusu nikah esnasında dile getirilmemiş veya bahsi unutulur ise de kadının mehir alma hakkı vardır. Her ne kadar nikahta mehir ile alakalı konuşma yapılmasa da erkek kadına mehir vermekle mükellef olur. Nikah akdi esnasında mehir konuşulur ise mehri müsemma denir.

    Akid esnasında mehir konuşulmamış ise ve ilk beraberlik olmadan öncede bir konuşma olmamış ise buna mehri misil denir. Kadın mehir almak yerine kocasına bu hakkını bağışlayabilir, hibe edebilir veya aldıktan sonra istediği gibi de kullanabilir. Bunların hepsi kadının hür iradesi altındadır.

    Mehir Miktarı Kaç Gram Altın?