Reyhan şerbeti Ramazan’da en çok tercih edilen içeceklerden biridir. Osmanlı zamanında da çokça tercih edilirdi. Hatta adına “Osmanlı Reyhan Şerbeti” de denir.
Yapılışı için bir demet Reyhanlı bol su ile yıkıyoruz. Bol suda yıkadıktan sonra bir kaba alalım. Geniş bir kap olursa rahat olur. Reyhan seçerken mor olanları seçmek daha iyi olur. Çünkü yeşil olanlar renk vermez. Reyhanların üzerine bir su bardağı toz şeker döküyoruz.
Su bardağımızın ölçüsü 200 ml olmalıdır. On beş tane limon tuzu ekliyoruz. Dört ince dilim limon karışımın üzerine koyuyoruz. Sonraki adımda reyhanların üzerine iki litre suyumuzu ekliyoruz. Suyun kaynar olması gerekiyor. Kaynar su olmazsa reyhanlar rengini vermeyecektir.
Bir kaşık veya çatal yardımıyla reyhanları bastırıyoruz. İsteğe bağlı olarak karanfil ya da çubuk tarçın kullanabilir. Sonrasında reyhanların üzerini kapatıyoruz. Yarım saat demlenmesini bekliyoruz. Bu bekleme süresinde reyhanlar suya rengini verecektir. Sonra bir süzgeç yardımıyla karışımın posasını alıyoruz. Böylece reyhan şerbeti hazır olacaktır. Üç dört saat buzdolabında bekletebilirsiniz ya da içine birkaç buz koyabilirsiniz.