İçeriğe geç

Soya Sosu Nasıl Yapılır?

    Soya sosu, Asya mutfağından dünya mutfağına yayılmış ve birçok yemekte kullanılan popüler bir sos türüdür. Genellikle Çin ve Japon mutfağındaki yemeklerde kullanılan soya sosu, aynı zamanda salatalar, etler, sebzeler ve hatta tatlılar gibi birçok yemeğin tadını zenginleştirebilir. Peki, evde soya sosu nasıl yapılır? Aşağıda sizinle ev yapımı soya sosu tarifi paylaşacağım.

    Malzemeler:

    • 1,5 bardak soya fasulyesi
    • 1 bardak buğday unu
    • 6 bardak su
    • 1,5 bardak şeker
    • 1 yemek kaşığı deniz tuzu

    Yapılışı:

    1. Soya fasulyelerini yıkayın ve bir kaba koyun. Üzerini kaplayacak kadar su ekleyin ve en az 8 saat boyunca bekletin.
    2. Fasulyelerin suyunu süzün ve bir blenderda pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezin.
    3. Büyük bir tencereye buğday ununu ekleyin ve orta ateşte kısık ateşte kavurun. Unun rengi hafif kahverengi olana kadar karıştırın.
    4. Fasulye ezmesini ve 6 bardak suyu tencereye ekleyin ve karıştırın.
    5. Tencereyi yavaş ateşte kaynatın ve köpükleri bir kaşıkla alın.
    6. Şeker ve tuzu tencereye ekleyin ve karıştırın.
    7. Karışımı kısık ateşte yaklaşık 1,5-2 saat boyunca kaynatın. Karışım, koyulaşıp koyulaşmaz, tencereyi ocaktan alın.
    8. Karışımı süzgeçten geçirin ve soya sosunu sterilize edilmiş bir kavanoza doldurun.
    9. Soya sosunu serin, karanlık bir yerde saklayın. Bu şekilde saklandığında, yaklaşık altı ay kadar tazeliğini koruyacaktır.

    Ev yapımı soya sosu, marketlerde satılan hazır soya soslarından daha sağlıklı ve lezzetlidir. Soya sosunu evde yapmak aynı zamanda lezzetli yemeklerinizi yaparken doğal ve organik malzemeler kullanmanızı sağlar. Hazırladığınız soya sosunu, sevdiklerinizle paylaşarak onları şaşırtabilirsiniz. Afiyet olsun!

    A'dan Z'ye Yemek Tarifleri Kitabı
    Bu tarif A’dan Z’ye Yemek Tarifleri kitabından alınmıştır. Kitabı Trendyol’dan sipariş vermek için buraya tıklayabilirsiniz.