Üzüm sirkesi tarifi için gereken malzemeler, 1 çay bardağı nohut ve bulgur, 1,5 kg siyah üzüm, 2 yemek kaşığı organik bal, 1 litre içme suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzu gerekiyor.
- Üzümleri kavanozlara yerleştirin ve üzerine bulgur, nohut ve bal ekleyin.
- Tahta kaşık yardımıyla karıştırarak üzerini kapatın.
- Kavanozu 2 günde bir karıştırın. Üzümler dibe çöktüğüne karıştırma işlemini bırakın. Bu işlem ortalama 20 gün sürer.
- Bu süreçten sonra 20 gün daha bekletmelisiniz.
- Oluşan ince tabaka, sirke anasıdır ve hem meyveleri hem de sirke anasını süzdürün.
- Kalan sıvı kısmını kavanoza tekrar aktarın, içine kaya tuzu ve bir miktar bal ekleyin.
- Üzerini tekrar kapatarak 20 gün daha oda sıcaklığında bekletin. Ardından şişeye alarak üzüm sirkenizi tamamlayın.