İçeriğe geç

Yulaf Nedir Neyden Yapılır?

    Özellikle tok tutma özelliği sebebiyle adı bilinen yulaf besinin pek çok faydası bulunmaktadır ve sağlık adına insanların mutlaka tüketmesi gerektiği bilinmektedir. İçerisinde bol nişasta bulunan yulaf alef, avena gibi isimlerle de anılmaktadır.

    Yulaf; buğdaygiller familyasından otsu bir tahıl bitkisidir. Buğday ya da arpa başaklarına benzemez. Yulafın siyah, beyaz veya boz tohumlu olmak üzere çeşitleri de vardır. Birçok tahıl bitkilerinde olduğu gibi yulaf da daha çok hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

    Ülkemizde üretimi en çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılan yulaf besini yulaf ezmesi ve nişastadan yapılmaktadır. Yulaf üretimi yapan bölgeler çoğunlukla ilkbahar aylarında ekime başlarlar.

    Yulaf kar gibi yüksek soğuklara dayanıklı olmadığından ısı derecesi çok düşük olan bölgelerde yetiştirilemez. Yapısında insan vücudu için gerekli olan vitamin ve lifleri bünyesinde barındırır.

    Glüten içermeyen yulaf en sağlıklı tahıl çeşitlerinden birisidir. Besin değeri çok yüksektir bu yüzden de ekmek, bebek mamaları, kurabiye ve bisküvi gibi yiyecek ürünlerinde kullanılmaktadır.

    Genellikle ise kahvaltılarda kahvaltılık gevrekler ve yulaf ezmesi olarak tüketilir. Süt, yoğurt veya ılık su ile karıştırılarak çeşitli şekillerde tüketimi mevcuttur.

    Tahıl ürünü diyerek es geçilmemesi gereken yulaf sağlık açısından da birçok faydaya sahiptir. Kalp sağlığını korur, kan şekeri ile kolesterol seviyelerini ve sindirim sistemini düzenler.

    Kilo vermenize yardımcı olurken aynı zamanda sağlıklı bir cilt görünümüne de kavuşmanızı sağlar. Hatta yulaf ile yapılan cilt maskeleri dahi mevcuttur. Bağışıklık sistemini ise adeta tedavi eder, kabızlığı giderir.

    Karaciğer temizliğinde de etkisi olan yulaf ezmesi kişinin zayıflamasına yardımcı olur. Bu yüzden uzman diyetisyenler tarafından diyet listelerinin olmazsa olmazıdır.

    Diyet listelerinde yulaf ezmesi bulunan kişilerin kilo vermede daha hızlı ve daha sağlıklı ilerledikleri gözlemlenmektedir.