İçeriğe geç

Ballı Helva Nasıl Yapılır?

    Helva, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen ve sofralarımızdan eksik olmayan geleneksel lezzetimizdir. Helva bizim için bir tatlıdan çok daha fazlası, kültürümüzün bir parçasıdır. Mis gibi kokusu birden tüm evi sarıverir. E hadi, ne duruyorsunuz? Afiyetle…

    Malzemeler:

    • 250 gram tereyağı
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı
    • 2 su bardağı un
    • 1 su bardağı bal
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • Yarım su bardağı ılık su
    • 1 su bardağı iri çekilmiş fındık, ceviz ya da file badem
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • 1 su bardağı susam

    Püf noktası: İşin sırrı helvayı uzun uzun, orta ateşte, sabırla kavurmakta saklı. Bekledikçe kıvam alacağı için ocaktan alır almaz şekil verilmelidir. Ayrıca kalın tabanlı çelik ya da döküm tencerede tahta kaşık kullanarak kavurursak daha lezzetli olacaktır.

    Yapılışı:

    Öncelikle tereyağı ve zeytinyağında susam, fındık ve unumuzu beraber unun kokusu çıkıp rengi pembeleşene kadar kısık ateşte tahta kaşık yardımı ile sürekli karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika kavuruyoruz. Altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Biraz ılıdığında ılık su, bal, pudra şekeri ve tarçın ilave edip tüm malzeme karışacak şekilde güzelce karıştırıyoruz, hatta elimizle yoğuruyoruz. Düz bir borcamın tabanını yağlayıp helvayı her yerine eşit gelecek şekilde üstüne bastıra bastıra yaydırıyoruz. Baklava şeklinde dilimleyip, üzerini streç film ile sarıp buzdolabında bekletiyoruz. Ertesi gün helva donmuş olacak ama yine de tepsiden dikkatlice çıkartıp servis edebilirsiniz.