Bebek ve çocuklarda kusma sıklıkla görülmektedir ve normal karşılanmaktadır. Bebeklerde ani ve sık görülen kusma ise farklı sorunların habercisi olabilir. Yeni doğan döneminde bebeklerde kusma normal kabul edilir.
Anne sütünü fazla emen ya da mama ile beslenen bebeklerde kusma görülebilmektedir. Kusmanın sıklığı, şiddeti ve zamanı dikkate alınarak gerekli aksiyonlar alınabilir.
Bebeklerde Ani Kusma Sebepleri Nelerdir?
- Yanlış beslenme: Beslenme sırasında bebeğin hava yutması, hızlı besleme, gaz çıkarılmaması, fazla besin verme gibi nedenler kusmaya sebep olabilir.
- Psikolojik durum: Bebekler çevreye aşırı duyarlıdır. Herhangi bir olumsuz duygu durumunda kusma refleksi gösterebilirler.
- Hastalıklar: Birçok bebek hastalığı kusmaya neden olabilir. Kusmaya ateş ve ishal eşlik ediyorsa hızlı bir şekilde doktora gidilmesi gerekir.
- Mide sorunları
- Soğuk algınlığı
- Besin alerjisi
Bebeklerde Kusmayı Nasıl Engelleriz?
Bebeklerde kusmayı engellemek için beslenme düzenlerine özen gösterilmelidir. Beslenen bebek hemen yatırılmamalı, aşırı besin verilmemeli ve gaz çıkarma işlemi ihmal edilmemelidir.
Bebek ağlarken gıda verilmeye çalışılmamalı ve bebeğin hava yutması engellenmelidir.
Beslenme sonrası havaya atma ve sallama gibi hareketlerden kaçınılmalıdır.
Bebek yatar pozisyonda yedirilmemeli, çok yemesi için zorlanmamalıdır.
Bebeklerde kusma ile birlikte ateş, ishal, halsizlik ve cilt renginde solma gibi durumlar varsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Özellikle kusmuk rengi ve kokusu normal zamanlardan daha fazla ve keskinse mutlaka doktora gidilmelidir.