İçeriğe geç

Bit Neden Olur Nasıl Bulaşır Nasıl Önlenir?

    Bit insanların kafasında yaşayan küçük parazit böceklerine verilen isimdir. İnsanların kanlarıyla beslenen bu canlılar saç derisinde yoğun kaşıntılara sebep olmaktadırlar. En çok çocuklarda görülen bu parazit genelde parazitli kişi ile temas halinde bir diğerine geçmektedir.

    Halk arasında bilinenin aksine bit paraziti kirden veya hijyen eksikliğinden doğmamaktadır. Yine bu küçük parazitler herhangi bakteriyel bir hastalık veya virüs içermemektedirler.

    Saç Biti Neden Olur?

    Az evvelde belirttiğimiz gibi bitler kirliliğe bağlı olarak kendi kendilerine oluşabilen mikro organizmalar değillerdir. Genellikle bit taşıyıcısı ile temas halinde bulaşırlar. İnsan kafasında, saç derisinde maksimum 24 saat hayatta kalabilirler.

    Bit çok çabuk bulaşan, bulaşıcı bir organizmadır. Temas haricinde bit paraziti ile uğraşan bir kişinin giysi, şapka, tarak vb. kişisel eşyaların kullanımı ile de bulaşabilmektedir. Saç bitleri sürünerek hareket eden parazitlerdir. Zıplayamaz, ya da uçamazlar. Bu yüzden daha çok çocuklarda ve temas yolu ile geçtiği kanıtlanmıştır.

    Bu tarz parazitlerde ilk belirti daima kaşıntıdır. Kişi bitin salgısına karşı tepki gösterirse kaşıntı hissi kaçınılmaz olur. Bitlerin saça yerleşimini takiben ilk 4 ila 6 hafta boyunca genellikle belirtiler gözükmez. Kaşıntıya bağlı olarak başlayan ve görülebilecek diğer belirtiler ise şunlardır:

    • Dermatit
    • Boyun ve ense bölümünde yaygın şişlikler, kaşıntılar.
    • Gözlerde iltihaplanma ve kaşıntı
    • Vücut ısısında değişimler, ateşlenme.
    • Yorgunluk, halsizlik ve yer yer kas ağrısı.

    Saç Biti Nasıl Tedavi Edilir?

    Tedavi hastanın gösterdiği belirtilere, yaşına, sağlıksal durumuna ve bit oranının çokluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bit tedavisi olan bir hastalıktır. Piyasada reçeteli ve reçetesiz olmak üzere sağlığa bir zararı olmayan pek çok bit karşıtı krem ve şampuan bulunmaktadır. Bu ürünleri önerildiği süre kadar kullanmak normal şartlarda bit sorununuzu çözecektir. Şampuan ve kremler haricinde de bit ile mücadele yöntemleri bulunmaktadır.

    İnce dişi bir tarak yardımı ile ıslak, nemli saçtan tek tek bit yavrularını çıkartmak bilinen en eski yöntemdir. Kullanılan tarak ve fırçaları hem bit paraziti başkasına bulaşmasın hem de tekrar etmesin diye en az 15 dakika şampuanla birlikte sıcak suda bekletilmelidir. Bit parazitine yakalanan kişinin tamamen kurtulması için tüm giysi ve yatağındaki nevresimlerin sıcak suda, en az 60 derece sıcaklıkta yıkanması gerekmektedir.

    Bit bulaşmasını önceden önlemenin neredeyse hiçbir yolu yoktur. Bazı ufak birkaç uygulama ile bitlenmenin önüne geçebilirsiniz. Onlarda şu şekilde sıralanabilir:

    Bit rahatsızlığı olan kişi ile yakın temastan kaçınmak.
    Çocuğunuzun şapka, tarak, havlu fırça vb. kişisel eşyalarını başkaları ile paylaşmamayı öğütleyebilirsiniz. Yine aynı şekilde çocuğunuz da başkalarının kişisel eşyalarını kullanmamalıdır. Basit bir yöntem gibi gözükse de bitlenmeye karşı çok büyük bir önlemdir.

    Bitlerin başka kişilere ulaşmasını engellemek için yatak, çarşaf ve battaniyelerin yıkanması da önlemler arasındadır.