Eskiden kadınlar çamaşırları yıkamak için dere kenarları ya da akarsu kenarlarını kullanırlardı. Öncesinde biraz suda bekletirler sonrasında yıkama evresine geçerlermiş. Buralarda çamaşırları elleriyle ovarak, çitileyerek bütün gayretleriyle temizlemeye çalışırlardı. Bu oldukça yorucu bir işti. Zamanla icatlar arttıkça buna da bir çözüm bulundu.
Çamaşır makinesi 1908 yılında ortaya çıkmıştır. Mucit Alva John Fisher tarafından icat edilmiştir. Hatta bu makineye Thor ismini vermiştir. Makinenin içerisine metal bir tambur yerleştirilmiştir ve kirli çamaşırlar bu tambura koyulur. Bu tambur hareket ettikçe çamaşırlar yıkanır.
Bazen çamaşır makinesinden kötü kokular gelir. Peki bu kötü kokuların nedeni nedir? Bu konu hakkında biraz bilgilendirme yapalım. Özellikle çok kullanılan makinelerin koku yaptığı görülür. Genelde deterjan kalıntıları, biriken kirler, nem sebebiyle makinede kötü kokular meydana gelir. Deterjan kalıntıları makinenin lastik kısmına yerleşir. Buraya özellikle dikkat etmek gerekir. Makineyi çalıştırmadan önce kontrol etmekte fayda vardır.
Toz deterjan kullanıldığında deterjan gözünde birikmeler olur. Bu da istenmeyen kokulara neden olur. Tuz, karbonat ve sirkeyi çok sıcak su ile makinenin deterjan gözüne koyup boş bir şekilde çalıştırmanız ile bu sorundan kurtulmuş olursunuz. Diş fırçası ile detaylı bir temizlik yapılabilir. Bazen sudaki kireç de makinenin kokmasına neden oluyor. Bu kirecin de ara ara temizlenmesi gerekiyor.
Çamaşır makinesi kirli çamaşırları yıkadıktan sonra ıslak çamaşırlar uzun süre bekletilirse yine kokuya neden olacaktır. Hatta küflenmeye kadar gidebilir. Bu kötü kokuların önüne geçmek için yapılacak başka yöntemler de vardır. Makinenin filtresini de temizleyebilirsiniz.
Filtredeki pis suyu boşaltıp uygun şekilde temizlenebilir. Filtreyi deterjanlı su ile yıkayabiliriz. Erişemediğimiz yerleri diş fırçası yardımıyla temizleyebiliriz. Tabi öncelikle kullanma kılavuzunu okumalıyız. Bu işlem makinenin ömrünü uzatır.