Çekirge Allah Teala’nın yarattığı canlılar biridir. Çekirgelerle günlük hayatta karşılaşmamız çokta kolay kolay olmayacak bir şeydir. Genellikle sıcak yerlerde yaşayan çekirgeler özellikle tarıma verdiği hasarlarla tanınır.
Çekirgelere karşı bir tedbir alınmadığı takdirde ekinlerdeki bitkilerin hepsini sürü halinde tamamen yiyip bitirebilme durumları vardır. Bu sebeple genellikle çekirge örf ve adetimize dost canlısı olarak girmemiş aksine akıllara kötü veya korkulacak bir hayvan olarak yer edinmiştir.
Çekirgelerin her ne kadar tarıma, bitkilere vb. zararı olsa da aslında kendi halinde yaşayan pek te korkulacak ve sevilmeyip kötü olarak bakılacak bir canlı değildir.
Tabii ki geçmişten bugüne gelen çekirgelere olan bakış açımız onları yemeyi de benimsememiştir. Atalarımızdan ve büyüklerimizden bize çekirge yemek gibi bir adet gelmediğinden başka ülkelerde ve yabancı yaşam yerlerinde çekirge yiyen bir toplulukla karşılaştığımızda doğal olarak garipsiyoruz.
Peki insanların çekirge yemesinde bir sakınca var mıdır? Bu sorunun cevabı için İslami kaynaklara başvurduğumuzda bize çekirge yememin aslında helal olduğunu ve çekirge yemekte herhangi bir beis olmadığını vurgulayarak caiz olduğunu beyan eder.
Örf ve adetimize nasıl uygun düştüğüne bakılmaksızın dinimize göre çekirge yenilmesinin caiz olması çekirge yemeyi bize helal kılar. Fakat kişi kendi meşrep ve mizacına göre yememeyi tercih etmesi gayet doğal bir şeydir.
Kişi günlük hayatında yenilmesi helal olan şeyleri yemekte muhayyer olduğu gibi yenilmesi haram olan şeylerde yemekte muhayyer değildir. Yani bir şeyi yemek haram ise örf ve adete bakılmaksızın o şeyin yenilmesi kesinlikle haramdır ve bu doğrultuda hareket etmek zorunludur.
Kişi eğer haram olan yiyecekleri veya içecekleri tüketirse zararı maddi ve manevi olarak çok ağır görür. Kişiye gelen bu ağır zarar hem dünyasını hem de ahiretini mahveder. Bu sebeple hem dünyamızı hem de ahiretimizi korumak için haram olan şeylerden kaçınmamız gereklidir. Allah Teala bizleri haram olan şeylerden muhafaza etsin, âmin.