Kategoriler
Kişisel Gelişim

Dövme Yaptırmak Caiz Mi?

Dövme insanlığın ilk zamanından bu yana gündemde olan bir meseledir. Kimi zaman gençler havalı gözüktüğünden kimi zamanda obaların liderleri belli bir mevki ve makamı belli etmek için dövmeler kullanmıştır.

Bazı devirlerde belli bir toplumda olan herkes aynı dövmeyi yaptırtarak düşmanlardan korunmayı amaçlamıştır. Uzak bir yere avlanmaya gittiği zaman birbirlerini tanımak için dövmelerini kullanmışlardır.

Bunun gibi pek çok örnek ile dövmenin kullanımı çoğalmış ve popülerliği artmıştır. Hatta dövmenin kullanımının artması ile çeşitleri ve yapılış şekilleri de artmıştır. Eskiden zor bela güçlükle yapılan dövmeler şimdiki zamanda cipsiden çıkan bir kağıtla bile kolayca kollara yapılmaktadır.

Özellikle su ile kollara 5-10 saniyede yapılan dövmeler çocukluktan daha bulaşmaya başlıyor ve ileride gerçek dövmeye kadar yolu uzuyor.

Bu kadar dövmenin çeşitlerinin olması ve kullanımının fazla olması elbette caiz mi değil mi merak konusu oluyor. Bu sebeple bu konuya açıklık getireceğiz inşallah.

Dövmenin geçici, kalıcı, boyutu ve vücutta bulunduğu yer fark etmeksizin yapılması ve yaptırılması caiz değildir. Çünkü fıkhi olarak suyun deriye geçip geçmemesinden ve abdest, gusül olup olmuyor konularından öte dövme yapana ve yaptırana peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem lanet eylemiştir.

Peygamber Efendimizin sallallahu aleyhi ve sellem laneti altına girmemek için dövmenin her türlü halinden uzak durmak gereklidir. Aksi taktirde efendimize sallallahu aleyhi ve sellem karşı çıkmış yani muhalif olmuş oluruz. Böyle bir durumda da “kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir” hadisi şerifinde yer alan benden değildir kapsamına gireriz. Allah muhafaza bu kapsama girersek ahirette Allah Teala bizlere efendimizin sallallahu aleyhi ve sellem şefaatini nasip etmez.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem dövme yapana, dövme yapacak adam arayana ve dövme yaptırana lanet eylemiştir. (Müslim, Libas, 119: Buhâri, Libas, 82.)