Kategoriler
Kişisel Gelişim

İslam’a Göre Burçların Özellikleri ve Anlamları

Bu yazıyı bitirdiğinizde burçlar ne demek olduğunu burçlara neden hayvan isimleri verildiğini burçların hangi gezegenlerle ilişkili olduğunu ve burçların anlamları özellikleri ve sırları nelerdir onu öğreneceksiniz.

Bil ki yüce Allah bu yıldızları nurdan yaratmıştır. Yani akıl ve nefis de etkili olan uluhiyet nurundan yaratmış bu yıldızlar da bir özellik belirlemiştir.

Filozofların inancı, bu özelliğinin kudret ve feyz olduğudur. Denir ki bu yedi yıldızın her biri, yani Satürn, Jüpiter, Mars, Güneş, Venüs, Merkür ve Ay’ın Her birinin aklı ve bir nefsi vardır ve her biri bir iklime yöneticidir. Yine her biri, kendisine bağlı olduğu iklimin güçlendirici ve devam ettiricisidir.

Yıldızların evleri ve konumları olması hükmü gereğince, o yıldız zayıf düştüğünde o iklim ehli de zayıf düşer. Onların evleri bozan sekizinci küreden yapılmış olan yıldızlara uygun olacak şekildedir. Bu evin Zühal’in yani Satürn’ün evi olduğu söylenir. Diğer evinde Müşteri’nin yani Jüpiter’in evi olduğu söylenir. O halde bu dokuz Küre, sürekli döndüğünden ister istemez kendilerine bağlı olan yıldızlar da döner.

Zira yıldızlar ve Küre yüzükteki taş gibidir. Yüzük döndüğünde taşta ister istemez döner. O halde sekizinci kürenin arasında bulunan ve her bir yıldız olan küreler döndüğünde yıldız da döner.

Hangi Burç Hangi Gezegene Verilmiştir?

Filozofların, Felekler de ve yıldızlarda yaptıkları bir gözlem ilmi vardır. Gözlemler yapmışlar, gözlem evleri kurmuşlar ve bu yedi feleğin her birinin üzerinde birden fazla yıldız olmadığını gözleriyle açık bir şekilde görmüşlerdir. Yani birincisinde ay ikincisinde Merkür üçüncüsünde Venüs dördüncüsünde güneş beşincisinde mars altıncısının da Jüpiter ve yedincisinde de Satürn vardır.

Tüm yıldızların sekizinci felek üzerinde olduğunu görmüşler. Bundan dolayı da sekizinci küreği 12 kısma ayırmışlar ve her bir bölümünü burç diye nitelemişler.

Sonra bu feleğin üzerinde bulunan o yıldızları da 12 kısma ayırmışlar ve her biri için bir hayvan şekli belirlemişler. Örneğin 17 yıldızı bir arada görmüşler ve bundan akrep şeklini çıkarmışlar.

Böylece bu 12 şekilden o 12 parçadan eşit bir parça olarak görmüşler ve onunla isimlendirilmişler. Oğlak burcu, aslan burcu ve ikizler burcu şeklinde isimlendirilmişler.

Sonra bu burçlara evler tayin etmişler ve yedi kürenin üzerinde bulunan dolaşan yedi yıldızın üzerine bölmüşler.

Beş yıldız yani Satürn Jüpiter Mars Venüs Merkür gibi, bunların her birinin ikişer evi olması için her birine ikişer burç verilmiştir.

Bu sistem içinde Satürn oğlak ve kova ya, Jüpiter yay ve balığa, Mars oğlak ve akrebe, Venüs Terazi’ye, Merkür başak ve ikizlere, geriye kalan iki burçtan biri olan Aslan güneşe, yengeçte aya verilmiştir.

Daha sonra bu yedi yıldızdan her biri için tabiat ve bir özellik belirlenmiştir. Örneğin Satürn’e büyük uğursuz denir. Birinci iklimin sahibidir ve ziraatçıların, mühendislerin ve eski bina sahiplerinin burcudur.

Burçların Anlamları

Jüpiter’i büyük uğur olarak adlandırılmışlardır. İkinci iklimin sahibidir. Peygamberlerin, âlimlerin, filozofların, şeref sahibi ve büyük insanların burcudur.

Mars, küçük uğursuzdur ve üçüncü iklimin sahibi olup Türklerin, silah ehli, savaş, çatışma ve kan dökme ehlinin eğiticisidir.

Güneş en büyük olarak adlandırılır. Kürenin padişahıdır. Dördüncü iklimin sahibidir. Zamanın padişahı, büyük hüküm sahipleri, saltanat, memleket ve dünyaya hakimiyet kuranların burcudur.

Venüs, küçük saddır ve kadınlar, oğlanlar, oyun, eğlence ve çalgı ehlinin burcu olup beşinci iklimin sahibidir.

Merkür, uyumludur. Uğur ile uğur, uğursuz ile uğursuzdur. Kalem ve ilim ehli, sanat ve hüner ehli, riyazi, hendese, hattatlık, ressamlık, yazarlık gibi ince ilimler ehli, divan ehli, Fazl, belagat, fesahat ve benzeri her türlü ilimle ilişkili olup altıncı iklimin sahibi olan burçtur.

Ay ise, küçük uğurdur. Avam olan insanlar ve elçilerle ilişkili olup yedinci iklimin sahibidir.

İslam’a Göre Burçların Özellikleri ve Anlamları Videolu Anlatım