İçeriğe geç

İzmir Köftesi Nasıl Yapılır?

    Köfte, Türk mutfaklarının vazgeçilmez ve sık tüketilen yiyeceklerin en başında gelir. Her yaştan insanın özellikle de küçük çocukların sevdiği bir yiyecek olması tarif çeşitliliğini artırır. İzmir köftesi de bu tariflerden en sevilenler ve en beğenilenler arasındaki yer alır.

    İzmir köftesi için; 500 gr yani yarım kilo kadar az yağlı kıyma, 1 adet kuru soğan, 1 adet yumurta, 1/2 yarım demet maydanoz, 1.5 su bardağı bayat ekmek içi, karabiber, kırmızı pul biber, kekik, 4 adet domates (3 adet sosu için, 1 adet ise üzerine dilimlemek için gerekiyor) 4 adet patates, 3 adet çarliston biber, 1 tatlı kaşığı domates biber karışık salça,3 yemek kaşığı sıvı yağa ihtiyaç vardır.

    Öncelikle köftesini hazırlıyoruz. Ekmek içi ve soğanı rendeden geçiriyoruz. İsterseniz rendeleyip ufalayabilirsiniz. Yumurtayı ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa sıralıyoruz.

    Bu sırada patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde kesiyoruz. Patatesler köftelerde aynı boyda olursa daha şık gözükecektir. Restoranlarda da dikkat ederseniz, hep aynı hizada olduklarını görürsünüz. Sıvı yağı çok yağ çekmesin diye ocakta iyice kızdırıyoruz. Ve önce patatesleri ardından da köfteleri azıcık kızartıyoruz. Burada önemli püf noktası, kesinlikle çok kızartmamaktır. Çok yağ çekip ağır olmasına sebep olabilir. Daha sonra geniş bir tepsiye yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde itina ile sıralıyoruz.

    Sonrasında sos tenceresine sıvı yağımızı alıyoruz. Salçamıza da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Arkasından rendelediğimiz 3 adet domatesi de ekleyip 10 dakika pişirmeye bırakıyoruz. İsterseniz sarımsakta atabilirsiniz içine. Kekik ve tuzunu da ekledikten birkaç dakika sonra ocaktan alıyoruz. Tercihe bağlı olarak bu aşamada sosun içerisine 1,5 su bardağı su ekleyerek de yapabilirsiniz dilerseniz eklemeden yemeği fırına koymadan önce tepsinize 1 su bardağı sıcak su da ekleyebilirsiniz. Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine hepsine değecek şekilde döküyoruz ki kurumasın pişerken.

    Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış 180°C ‘lik fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer ayrıntı, fırından fırına değişiklik gösterebileceği için 20-25 dakikada pişmesi de mümkün, kontrollü olmalısınız.
    Dilerseniz 30. dakikadan sonra açıp, tepsinin içindeki sostan köftelerin ve patateslerin üzerine biraz gezdirebilirsiniz. Ve İzmir köfteniz hazır.

    A'dan Z'ye Yemek Tarifleri Kitabı
    Bu tarif A’dan Z’ye Yemek Tarifleri kitabından alınmıştır. Kitabı Trendyol’dan sipariş vermek için buraya tıklayabilirsiniz.