İçeriğe geç

Karbonhidrat Nedir Nelerde Bulunur?

    Karbonhidrat aslında karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan bir biyomoleküldür. Doğada ise en çok bulunabilen organik maddelerden biridir ve büyük moleküller halindedir.

    İnsan vücudun enerji ihtiyacını karşılayabilen en temel besin maddesidir. Doğru ve dengeli bir beslenme ile vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarının %50-%60 oranında karbonhidratlar ile karşılanır.

    Karbonhidratlar beynin tek enerji kaynağıdır! Yağ, protein ve karbonhidratlar grubu beslenme düzenimizin 3 önemli maddesidir. Karbonhidrat tüketimi yeterli olmazsa vücut dengesi bozulabilir.

    Yetersiz karbonhidrat tüketimi neticesinde vücut enerji ihtiyacını yağ ve proteinlerden karşılamaya başlar.

    Bu durum da vücudun çalışma düzenini olumsuz etkiler, bozar. Karbonhidrat eksikliği sindirim sistemi problemlerine de yol açar. Bunun yanı sıra yorgunluk hali, halsizlik, depresyon, unutkanlık ve uzun vadede ise kanser ile kalp hastalıklarına yol açar.

    Karbonhidratın az tüketilmesi gibi aşırı tüketilmesi de vücutta bazı sağlık problemlerine yol açmaktadır. Obezite ve diyabet gibi.

    Sağlıklı karbonhidratlar arasında listenin başında kepekli tahıllar, baklagiller, sebze ve meyveler bulunur. En faydalı olanları ise tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç, fındık, avokado, yulaf portakal, elma, fasulye ve nohuttur.

    Bazı karbonhidratlı besinler ise sağlık açısından zararlı olabilir. Beyaz ekmek, kızarmış patates, patlamış mısır, tatlılar ve gazlı içecekleri bunların arasında sayabiliriz.

    Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur?

    Meyvelerden, muz, elma püresi, yaban mersini elma, üzüm, ananas, , çilek, kavun, armut, şeftali, portakal kuru üzüm, kurutulmuş meyveler yüksek karbonhidrat içermektedir.

    Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna yüksek düzeyde karbonhidrat içerir.

    Baklagiller türlerinden; nohut, kuru fasulye, börülce, bakla, mercimek, barbunya yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.

    Tahıllardan; esmer pirinç, yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrekler, arpa bulgur, darı, çavdar patlamış mısır, tam buğday unu.

    Yemişlerden; badem, ceviz, fındık, makademya fındığı, yer fıstığı vb.

    Yağsız süt, diyet yoğurt, çikolatalı süt yüksek karbonhidratlı besinler grubuna da girer.

    Bütün çikolata ve şeker türleri, ve kurabiyeler yüksek miktarlarda karbonhidrat içerir.