İçeriğe geç

Konuşma Becerisini Geliştirme Yolları 12 Tane

    1. Tekerleme alıştırmaları yapmak konuşma becerisini geliştirmede bir numaralı yöntemdir. İnternete söylenmesi zor tekerlemeler yazdığınızda karşınıza çıkan tekerlemelerden birkaçını söylemeye çalışın.

    2. Kitap okumanın faydaları uzun yıllardır anlatılan bir şeydir. Bu kadar anlatılmasının sebebi gerçekten de çok faydalı olmasıdır. Bu faydalarının arasında kişinin doğru dürüst konuşmasını sağlamakta vardır. Özellikle şiveli konuşan kimseler “söylediklerim anlaşılmıyor” diye şikâyette bulunuyorsa kitap okumayı alışkanlık haline getirmeleri gereklidir. Az bilinen bir fayda da kitapları sesli okumanın diksiyon ve hitabet açısından sessiz okumaya göre kat ve kat daha fazla yarar sağlamasıdır.

    3. Özellikle uzmanlar tarafından tavsiye edilen ve yapılan bir yöntemde ağızda mantar varken konuşma alıştırmaları yapmaktır. Kendinize bunun için uygun bir mantar alın ve ağzınıza koyun. Ağzınızda mantar varken konuşmaya çalışmanız size kayda değer bir fayda katacaktır.

    4. Konuşurken söylediklerinizin anlaşılmasını istiyorsanız tonlamanıza dikkat etmelisiniz. Eğer gerekli yerlerde gerektiği gibi tonlama yapmazsanız söyledikleriniz normalden çok farklı olarak algılanabilir. Bu sebeple tonlama konusuna çok dikkat edin.

    5. Hızlı hızlı konuşmak bir hüner ve övünülesi bir şey değildir. Aksine hızlı konuşmak yanlış bir davranıştır. Eğer hızlı konuşma alışkanlığınız varsa konuşurken daha fazla düşünmeye vakit ayırın ve yavaş yavaş konuşun. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem konuşurken kelimeleri peş peşe aceleyle sıralayarak konuşmazdı, tane tane konuşur ve konuşurken rahat olurdu.

    6. Kişi konuşurken nefesini kontrol etmesini bilmesi lazım. Nefesini kontrol etmeyi bilen kimse konuşma esnasında nefes almaya çalışıp bir yandan da konuşmaya devam etmeye çalışmaz ve böylelikle rahatsız edici bir davranış sergilemiş olmaz.

    7. Eğer konuşurken ağzınızda fazla bir şekilde tükürük birikiyorsa onu tutmayın. Anlatacağınız konunun münasip yerlerinde duraklar yaparak ağzınızda biriken tükürüğü yutun.

    8. Eğer arkadaş arasında değil de bir yerde topluma konuşma yapacaksanız, söyleyeceklerinizi daha önceden hazırlayın ve kelime kelime yazın. Daha sonra yazdıklarınızı baştan sona okuyun ve konuşmanızı öyle yapın.

    9. Topluma karşı konuşma yaptığınız zaman ayakta olmanız gerekiyorsa robot gibi olduğunuz yerde durmayın. Böyle yapmak sizin konuşmanıza negatif etkiler. Ayakta konuşması gereken kişiler sağa sola vb. yürüyerek konuştuğunda olduğu yerde durarak konuşanlardan daha etkili ve akıcı konuşur.

    10. İnternete söylenmesi zor kelimeler yazıp bu kelimeleri söylemeye çalışmak daha iyi bir konuşma deneyimi kazandırır.

    11. Zaman zaman uzmanların tavsiye ettiği çene egzersizleri yapmak gündelik hayatınızda konuşmanızı olumlu yönden katkı sağlar.

    12. Dişlerinizi sıkarak konuşmaktan kaçının. Eğer böyle bir alışkanlığınız varsa bir an önce kurtulun.