Kurban edilebilecek hayvanlar: Koyun, keçi, büyükbaş sığır cinsi hayvanlar ve devedir.
Deve ve sığırların yedi veya daha az kişi adına kesilmesi câizdir. En faziletlisi ise kurbanı satın almadan evvel ortaklık için anlaşmaktır.
Kurbanın eti tartılarak paylaştırılır. Rastgele göz kararı paylaştırılmaz. Ancak etle beraber deri ve işkembe gibi bir şey de varsa onlar tartılmadan paylaştırılabilir.
Şehirde ikamet eden kişilerin bayram namazından önce kurban kesmeleri câiz değildir. Köylülerin ise fecir doğduktan sonra kurban kesmeleri câizdir.
Kurban kesmenin en faziletli günü ilk gündür. Ardından faziletli olan ondan sonraki gündür. Şayet kurban günlerinde kesmeyip de zamanını geçirirse, kurbanlık koyunu yanında olsa bile bir koyun kıymetini tasadduk eder.
Kurban kesme günleri bitmeden önce fakir düşen kimseden kurban kesme sorumluluğu düşer.
Kurban etinin üçte birini yemek, üçte birini tasadduk etmek, üçte birini de saklamak müstehaptır.
Kurbanın derisini sadaka olarak verir veya onunla kendine çanta, post yahut kırba gibi bir eşya yapabilir. Kurbanı kendi eliyle kesmesi müstehaptır. Eğer başkasına kestirecekse, kurban kesilirken hazırda bulunur.
Kurbanı Ehl-i kitabın kesmesi mekruhtur. Kurbanı kesmeden önce sütünü sağmak veya yününü kesmek mekruhtur.
Kurban Edilmeye Engel Olan Özürler
- Hayvanın kör olması,
- Aşırı zayıf düşmüş olması,
- Yaratılıştan kulaklarının olmaması,
- Kulak veya kuyruğunun çoğunun kesilmiş olması,
- Kesileceği yere kadar yürüyemeyecek şekilde topal olması,
- Otlayamayacak şekilde dişlerinin çoğunluğu dökülmüş olması.
Renklerini ve cinslerini göz önünde bulundurarak kurban kesmek en faziletlisidir.