Lupus, vücudun bağışıklık sisteminin kendi varlığına reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Lupus, Sistemik lupus eritematozus ya da SLE olarak isimlendirilen otoimmün bir hastalıktır. Kalıtsal temelli ve kronik bir hastalıktır. Hayat boyu mücadeleyi gerektirir.
Lupus nasıl teşhis edilir?
Lupus rahatsızlığı olan kişilerde vücut savunma sistemleri, kişinin kendi doku ve organlarını yabancı veya düşman olarak algılamakta ve karşı harekete geçmektedir. Bu hareket sonucunda kişinin vücudunda denge bozulmakta ve çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Başlıca lupus hastalığı belirtileri şunlardır:
• Eklem ağrıları
• Yüzde ve yanaklarda kelebek benzeri lekelenmeler
• Saç kaybı
• Bulantı, kusma, ishal
• Soluk cilt, kansızlık
• Doku iltihaplanmaları
Lupus hastalığının tam nedenleri bilinmemektedir. Bu hastalığın sebep olduğu iltihaplanmalar hemen hemen tüm vücut dokularında görülebilmektedir. Hastanın kişisel durumuna göre rahatsızlık kimi zamanlarda azalmakta, kimi zamanlarda ise şiddetlenmektedir.
Lupus tedavisi nasıl olur?
Lupus hastalığının tedavisinin temelinde bağışıklık sisteminin kontrol altına alınması yatmaktadır. Kişinin bağışıklık sistemi kontrol altına alınarak ya da bastırılarak, kendi doku ve organlarına zarar vermesi engellenir. Bu amaçla, kortikosteroidler ve antienflamatuvar ilaçlar kullanılır. Hastalığın yan etkilerini azaltmak için de farklı ilaç takviyeleri tedavi sürecine dahil edilir. Tüm tedavi sürecinde amaç, semptomları kontrol altına almaktır. Çünkü lupus hastalığının kesin bir tedavisi henüz yoktur.
Kontrol altına alınmayan SLE, böbrek yetmezliği ve organların iflasına ilerleyebilen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sebeple, lupus belirtisi gösteren kişilerin en yakın zamanda tıbbi yardım almaları tavsiye edilir.