Her 5 kişiden birinin hayatında en az bir kez sırt ağrısı yaşar. Bu ağrı farklı nedenlerle oluşabilir ve farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bazı ağrılar kas incinmesi olabilirken bazıları kalp, akciğer, fıtık gibi ağrılardan dolayı olabilir.
Sırt ağrısı genellikle gerilen kasların, sinirleri zorlamasıyla oluşur. Bu durumun nedenleri arasında kambur durma, yanlış oturma, rahatsız yüzeyde uyku, uzun süre eğilmek, uzun süre ayakta durmak gibi nedenler bulunur. Yine de sırt ağrısının sebepleri arasında bu sayılan durumlar olmayabilir. Yaşanılan sırt ağrısı çok daha büyük bir rahatsızlığın habercisi olabilir.
Sırt Ağrısı Tehlikenin Habercisi Olabilir!
Birçok kişinin hayatında var olan sırt ağrısı; obezite, viral enfeksiyonlar, travma, omurga hastalığı, kemik bozuklukları, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, kalp, akciğer, böbrek gibi iç hastalıklar, tümör gibi nedenlere sahip olabilir. Sırt bölgesinde oluşan ağrının belirtilerine aşağıdan bakabilirsiniz.
- Gece aşırı terleme
- Gece artan sırt ağrıları
- Sırt ağrısının tekrar etmesi ve artış göstermesi
- Yaşanan ağrının bir aydan uzun sürmesi
- Bacaklarda uyuşma, güçsüzlük
- Son 3 ay içinde geçirilmiş ciddi travmalar
- Bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalık
- Uzun süre kortizon kullanımı
- Kemik erimesi
Bu ağrının tedavisi yöntemleri ağrının nedenine göre değişmektedir. Buna göre ilaçlı ve ilaçsız tedavi şekilleri bulunur. Genellikle bu ağrılar yaklaşık 1 ay içerisinde hayatı ciddi ve olumsuz etkileyecek şekilde görülür. Yine de her kişi için bu durum farklıdır. Yaşam şeklinin değiştirilmesi duruşun düzeltilmesi gibi şekillerle ağrı hafifletilse de uzun süreli ağrı durumunda bir uzmana görünülmesi gerekir.
Hekimler tedavi yöntemine ilaçlı, ilaçsız ya da hem ilaçlı hem de ilaçsız şeklinde karar verebilir. Akut sırt ağrılarında çoğunlukla ilaçlı tedavinin tercih edildiği görülür. Kas gevşetici gibi ilaçların kullanıldığı görülür. Doktorlar tarafından verilen bazı ilaçlar uyku ve sersemlik gibi yan etkiler gösterebilir.
İlaçsız tedavide ise genellikle hareketler önerilir. Bu hareketler hastanın durumuna, yaşına, yaşadığı ağrıya göre değişiklikler gösterebilir. Yine bisiklet, yüzme gibi farklı etkinlikler önerilebilir. Sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda psikolojik olarak da hasta bir sürece girer ve yanlış hareketlerden kurtulması sağlanır.