Yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber terlemek hepimizin ortak sorunu haline gelmektedir. Hiç kimse terlemeyi hoş bir durum olarak görmez fakat terlemek sağlıklı bir insanda görülmesi çok doğal bir durumdur. Çünkü bu durum vücudun su, tuz ve ısı dengesinin korunması için ortaya çıkan fizyolojik bir olaydır.
Terleme istemimiz dışında ortaya çıkan bir durumdur. Terlemenin vücudumuz için başlıca iki önemi vardır. Birincisi vücudu nemlendirip vücut ısısını sabitlemesi ikincisi boşaltım sistemine katkıda bulunmasıdır. Bu durumları gerçekleştirme için ise 2 milyon ter bezi görev yapmaktadır.
İçindekiler:
Terlemek İyi Midir?
Gündelik hayatımızda yaşadığımız heyecan, korku, utanma gibi duygularla, ortam sıcaklığının yükselmesi durumunda ve spor gibi fiziksel aktiviteler sırasında terlememiz bu bezleri harekete geçirmektedir.
Böylelikle deri üzerinde oluşan ter buharlaşarak deriyi soğutur ve ısı dengesini korur. Ayrıca terleme, zehirli maddelerin dışarı atılmasıyla da boşaltım sistemine yardımcı olmaktadır.
Terlemenin faydaları sadece bunlarda değil. Sağlığımız için birçok faydası olan terlemenin diğer bazı faydaları ise şunlardır:
- Terlemek kardiyolojik olarak da fayda sağlamaktadır. Kalbin düzenli bir ritimde çalışmasını sağlamaktadır.
- Terlemek bilimsel bir araştırmaya göre unutkanlık seviyesinin azalmasına da yardımcı olmaktadır. Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlamaktadır.
- Terleme saçlara da iyi gelmektedir. Saç diplerindeki gözeneklerin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan terleme olayı saç köklerinizi rahatlatır.
Terlemek İçin Ne Yapılır?
Terlemenin birçok yolu vardır. Terlemeye yol açan bazı sebepler vardır. Sıcak hava, stres, korku, utanma, baharatlı yiyecekler ve aşırı nem bunlardan bazılarıdır. Bu durumlarda elimizde olmadan terlememiz söz konusudur.
Fakat biz burada terlemek için ne yapmamız gerektiğine cevap vereceğiz. Sağlık bir şekilde terlemenin en güzel yolu egzersiz yapmak veya saunaya girmektir.
Terlemenin faydalarına baktığımızda bir insanın her gün yürüyüş veya tempolu koşu yapması gerekmektedir. Ayrıca saunaya girmek de terlemenin en güzel yoludur.
Fakat burada şu sorunla karşılaşmaktayız. Saunaya girenlerin çoğu çok terlemenin zayıflattığını düşünerek girmektedir. Peki terlemek söylendiği gibi zayıflatır mı?
Terlemek Zayıflatır Mı?
Birçok kişi terlemenin zayıflattığına inanmaktadır. Fakat bunun bilimsel yönden doğruluğu yoktur. Yani hiç hareket etmeden ve sıcak ortamlarda bulunarak terlemek sizin kilo vermenize katkı sağlamayacaktır. Çünkü terlemek yağ yakmaz.
Spor yaparken de terliyoruz diyebilirsiniz. Evet egzersiz yapmakta terlemeye yardımcı olur bu da kalori yaktığınız anlamına gelir. Yani terlemek ile yağ yakma birbiriyle ilişkili olabilir diyenlerde bulunmaktadır.
Fakat bir insanın kendini terlemeye zorlaması da sağlıklı bir durum değildir.
Bazı diyetisyenlerin görüşüne göre ise yağ teknik olarak yakılmaz veya erimez. Onlara göre spor yaparken terlemenin nedeni vücut ısısının yükselmeye başlaması ve kalp ritminin yükselmesidir.
Çok Terlemek Neyin Belirtisidir?
Bazı insanlar durduk yere terleyebilmektedir. Böyle bir durum hastalığın habercisidir. Aşırı terleme “Hiperhidroz” olarak tanımlanmaktadır. Bu durumdaki kişi normal insandan 4-5 kat daha fazla terler.
Aşırı terleme, insanı çoğunlukla tehlikeye sokan bir durum değildir. Genellikle sosyal açıdan olumsuzluklara yol açar ve insanın özgüvenini etkiler.
Fakat yine de fazlalıkla terliyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz:
- Eğer terlerken kilo kaybı yaşıyorsanız
- Genelde terleme durumu uyurken ortaya çıkıyorsa
- Terlemeyle beraber ateş, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı veya nefes almakta zorluk yaşıyorsanız
- Oldukça uzun sürüyor ve nedenini açıklayamıyorsanız bu sefer bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
Çünkü terlemek akciğer rahatsızlıkları, tüberküloz, diyabet, hipoglisemi, hipertiroidi, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin habercisi olabilir.
Evet çok basit gibi görünen terleme bu hastalıkların bir belirtisi olabilir. Bundan dolayı nasılsa geçer demeyin ve en kısa zamanda bir uzmana gözükmeyi ihmal etmeyin.
KAYNAKÇA
- https://www.medicalpark.com.tr/terlemenin-nedenleri/hg-2611
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/terlemeye-neden-olabilen-11-rahatsizliga-dikkat#terlemenizin-sebebi-bu-hastaliklar-olabilir
- https://hisarhospital.com/asiri-terleme-hiperhidrozi-nedenleri-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri/
- https://www.medicalpark.com.tr/terlemenin-nedenleri/hg-2611
- https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/terlemek-kilo-verdirir-mi-sicaktan-uyurken-ve-spor-yaparken-cok-terlemek-zayiflatir-mi