İçeriğe geç

Yemekte Görgü Kurallarına Uymak Neden Önemlidir?

    Görgü kuralları; toplumumuz da sağlıklı iletişim kurmak için, uygulanması gereken kuralların bütününe denir. Toplumun huzurunu sağlar. Aynı zamanda da sağlıklı iletişim için de gerekli bir etkendir.

    Görgü kurallarına uyan kişiler, toplumda empati yapabilen, sadece kendilerini değil başkalarını da düşünen insanlardır. Bu insanlar bilinçli, kendisine saygı duyan ve gelecekte ve şu anda iyi bireylerdir.

    Yemek yerken ki görgü kuralları nelerdir?

    Yemek yerken ki görgü kuralları sırasıyla, sofraya gelecek kişileri beklemek, yemeği yapan kişiye “Ellerine sağlık” demek.

    Sofrayı kuran kişiye teşekkür etmek, sofrayı kurmaya ve toplamaya yardımcı olmak, ağzımız yemek ile doluyken konuşmamak, aynı şekilde ses çıkartmadan yemek, çatal bıçak ve kaşıkları şekline göre koymaktır.

    Tabii ki görgü kuralları oldukça fazladır. Hepsini ezberlemek veya aklımız da tutmak zordur. Bu yüzden bazı şeyler “Acaba görgü kuralı mı?” diye düşünülmeli arada kalmamak için, kimseye zarar vermeyen, etik, hoşgörülü şeyler olup olmadığına bakılmalı.

    Eğer dediklerimiz var ise, bunlar da görgü kuralına girer. Bazı kültürler de sofra adabı, daha farklıdır.

    Mesela Japonya’da chopstickler pirince dik bir şekilde batırılmamalıdır. Chopstickler tutarken, onları birisini göstermek için kullanılmaz.

    İslam kültüründe ise yemeğe başlamadan önce “Bismillahirrahmanirrahim” demek ve yemeğe tuzla başlamak önemlidir.

    Sadece farklı yemek kültürleri ülkeler ve dinler arasında değil, yörelerde de farklıdır. Örneğin, doğu da yaşayan bir aile ile batı da yaşayan ailenin sofra kültürleri, oldukça farklıdır.

    Yemekte görgü kurallarına uymak neden önemlidir?

    Karşıdaki bireye saygı duymalı, onun özgürlük alanını müdahale etmemeliyiz. Aynı zamanda, yemekte iştah kaçırıcı söz ve davranışlarda bulunmamalıyız.

    Bulunduğumuz takdirde karşımızdaki birey bizden soğuyabilir veya konuşmayı kesecek kadar ileri gidebilir. Bu yüzden kurallara uymak sosyal hayat için bile önemlidir.