Yulaf, buğdaygiller familyasından 50 ila 150 cm boyutlarındaki, yıllık otsu bir bitkidir. Bitki özelikleri olarak gövdesi boğumludur ve bu boğumlardan ince şerit halinde yaprakları çıkmaktadır. 2 ila 11 çiçekle oluşan salkımlarla 1-3 tane çiçek tohuma dönüşmektedir. Yulaf ezmesi neyden yapılır baktığımız zaman, günümüzde bu tohumlarla yetiştirilen yulaf ile yapılır, içine çeşitli meyveler, süt, tarçın ve fıstık ezmesi konulabilir.
Yulaf içerisinde bol nişasta bulunuyor ve özellikle tok tutucu özelliğiyle bilinen bir besindir. Yulaf tüketimi birçok kişi tarafından önerilmektedir ve tahıllı otsu bir bitki olarak günümüzde birçok tarife uyarlanmaktadır. Örnek olarak yulaf ezmesi veya diğer tarifler özellikle kahvaltıda tüketilmektedir ve bu tarifler tamamen isteğe göre çeşitlendirilebilir.
Yulaf Ezmesi Faydaları Nedir?
Yulaf ezmesi faydaları açısından baktığımızda yulaf, oldukça besleyici ve sağlıklıdır. Ezme içerisinde konulan meyveler, süt ve birçok içerikle beraber tok tutan içerikleri bulunur. Bunun dışında faydalı olmasıyla beraber, sağlıklı beslenen kişilerin en fazla tükettiği kahvaltılıklardandır. En faydalı besinler arasında yer alan yulafın çeşitli faydaları bulunur. Bu faydalar arasında,
- Yulaf tüketimi kan şekerini kontrol eder ve gün içinde daha iyi hissetmeniz açısından doktorlar tarafından önerilir.
- Yulaf tüketmek kolesterol seviyesini düşürür ve kötü kolesterole direkt olarak etki ederken tüketimi yaygındır.
- Yulaf tüketenler cilt sağlığını doğal yollardan tedavi eder. Özellikle ergenlik döneminde meydana gelen akne ve sivilce şikayetlerine iyi gelir.
- Kabızlık önemli bir sindirim sistemi rahatsızlıklarındandır ve yulaf ezmesi tüm bu sorunlara iyi gelen besinler arasındadır.
Yulaf Ezmesi Nasıl Yenir?
Yulaf ezmesini ister sabah kahvaltıda veya gün içerisinde ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Yulaf ezmesi nasıl yenir için basit bir tarif uygulayabilirsiniz. 4 çorba kaşığı yulaf,1 kahve fincanı su, 1 çay bardağı süt, 1 adet orta boy muz, 1 çay kaşığı tarçın ve çorba kaşığı fıstık ezmesini hazırlayın. Yulafı suyu ve sütü tencereye ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak pişirin. Hafif suluyken altını kapatarak kaseye alın ve üzerini dilimlenmiş fıstık ve muz ezmesi ile süsleyebilirsiniz. Arzuya göre tarçını da ekleyin. Bu tarif tamamen isteğinize göre değişebilir.